greckie fakes inaczej

dodane 30 czerwca 2015


Kuchnia śródziemnomorska zawsze zaskakuje swoją prostotą i jednocześnie bogactwem smaków. Taka właśnie jest grecka zupa fakes. W tym wypadku prezentujemy nieco zmodyfikowany przepis, który na pewno przypadnie Wam do gustu już od pierwszej łyżki.
Składniki :
  • 1 opakowanie cieciorki 400g
  • 3-4 średnie cebule
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 3-4 średnie marchwie
  • 3-4 większe dojrzałe pomidory
  • 1 mały por
  • 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • kostka rosołowa warzywna
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, bazylia, oregano
  • olej rzepakowy
Sposób przyrządzenia :
  • cieciorkę myjemy, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 6h
  • do garnka wlewamy kilka łyżek oleju rzepakowego i podgrzewamy
  • kroimy w drobną kostkę cebulę z czosnkiem i wsypujemy na rozgrzany olej
  • podlewamy nieco wodą i dusimy przez kilka minut
  • dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchew, podlewamy jeszcze wodą i dusimy 10 minut
  • następnie dodajemy wypłukaną cieciorkę oraz około 1,5l wody
  • w szklance rozrabiamy koncentrat pomidorowy z niewielką ilością wody i wlewamy do garnka
  • dodajemy dwa liście laurowe, cztery ziarna ziela angielskiego i całość gotujemy przez około 1 godzinę co jakiś czas mieszając
  • następnie dodajemy sparzone, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory
  • dusimy jeszcze 10-15 minut na niewielkim ogniu doprawiając solą, pieprzem, bazylią, oregano, ostrą papryką
  • na 5 minut przed końcem dodajemy pokrojonego w półkrążki pora - nie za wcześnie by nie stracił chrupkości

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz