porowa fasolowa

dodane 26 sierpnia 2015


Zupa fasolowa w polskiej kuchni jest wydawało by się od zawsze. Podawana zawsze gorąca, zawsze bardzo pożywna i ... no właśnie, ale dlaczego by tej jej typowości, tradycyjności nie złamać czymś nowym? W tej wersji sugerujemy Wam byście spróbowali wersji z porem.
Składniki :
  • 200g białej fasoli "jaś"
  • 2 łyżki masła
  • 150g chudego boczku
  • duży por
  • 2-3 gałązki selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1,5l bulionu drobiowego - może być z kostki
  • 250g kiełbasy podwawelskiej
  • liść laurowy
Sposób przyrządzenia :
  • fasolę wsypujemy do naczynia, zalewamy na noc z zimną wodą by napęczniała i zmiękła
  • fasolę płuczemy na sitku
  • w garnku rozpuszczamy masło i smażymy boczek pokrojony w cienkie paski oraz przeciśnięty przez praskę czosnek
  • pora kroimy w talarki, seler w cienkie krążki, a marchewkę w drobną kostkę i całość dodajemy do garnka i przez kilka minut przesmażamy
  • całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i fasolę
  • zagotowujemy i zmniejszamy ogień, gotujemy do uzyskania pożądanej miękkości fasoli
  • kiełbasę wcześniej kroimy w grubszą kostkę, smażymy i na koniec przekładamy bezpośrednio do miseczek - można ją osączyć z nadmiaru tłuszczu

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz