zielony pilaw z bulguru i szpinaku

dodane 12 lutego 2016


Turecką kaszę bulgur przygotowuje się na dziesiątki jeśli nie setki sposobów. Jest wyjątkowo smaczna i pożywna, a przygotowana w formie pilawu z kombinacją różnych warzyw potrafi zastąpić danie główne i sama stać się przewodnim tematem posiłku. Ta zielona wersja wymaga od Was ledwie pół godziny przygotowania, a zielony kolor pocieszy Wasze oczy, gdy za oknem jest szaro i ponuro, bo o kupki smakowe się nie martwcie - będą zachwycone.
Składniki :
  • 1 duży por (biała część)
  • 1/2 średniej cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 0,5l bulionu warzywnego
  • 1/2 opakowania świeżych liści szpinaku (2 spore garści)
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz
  • 2-3 łyżki oleju
Sposób przyrządzenia :
  • pora przekrawamy wzdłuż (oprócz korzenia) i myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w plastry
  • cukinię przekrawamy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach
  • w garnku rozgrzewamy olej, przeciskamy czosnek i dodajemy pora, całość smażymy 3-4 minuty
  • dodajemy cukinię i chwilkę smażymy, następnie dodajemy kaszę i smażymy całość jeszcze 1 minutę na większym ogniu
  • całość zalewamy gorącym bulionem, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 15 minut
  • pilaw powinien wchłonąć całość płynu i zmięknąć
  • wyłączamy ogień, dodajemy sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku, a także wymyte liście szpinaku i całość mieszamy
  • pozostawiamy pod przykryciem przez około 5 minut i podajemy jako dodatek do ryb lub drobiu albo jako danie samodzielne

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz