strona główna » , , , , , , » delikatne spaghetti z wędzonym łososiem i szczypiorkiem

delikatne spaghetti z wędzonym łososiem i szczypiorkiem

dodane 30 marca 2016


Lekkie i bardzo smaczne spaghetti z wędzonym łososiem, szczypiorkiem i roszponką. To propozycja na delikatne i szybkie danie, które wydaje się być idealne na czas poświąteczny, gdy mamy dosyć ciężkich, mięsnych potraw.
Składniki :
  • 300g makaronu spaghetti
  • 150ml śmietany 30%
  • 200g wędzonego łososia
  • 100g pomidorów koktajlowych
  • duża garść roszponki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 średnia, czerwona cebula
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • drobno siekany szczypiorek
  • sól i opcjonalnie świeżo zmielony pieprz
Sposób przyrządzenia :
  • do wrzącej, osolonej wody dodajemy makaron spaghetti i gotujemy go al dente
  • po ugotowaniu odcedzamy, odlewając pół szklanki wody
  • na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek dodajemy pokrojoną w kostkę czerwona cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w ćwiartki koktajlowe pomidory i podsmażamy całość
  • następnie dodajemy wędzonego łososia, wszystko mieszamy i smażymy na małym ogniu
  • dodajemy makaron oraz wodę, która zachowaliśmy z makaronu, sól oraz pieprz
  • w małej misce mieszamy śmietanę, drobno posiekany szczypiorek, starty parmezan oraz sok z cytryny i całość wlewamy na patelnię do makaronu i łososia, a następnie delikatnie mieszamy
  • na talerzu wykładamy liście roszponki, makaron i posypujemy świeżo startym parmezanem i szczypiorkiem, a na koniec doprawiamy pieprzem

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz