strona główna » , , , » sos z opieniek z plackami ziemniaczanymi

sos z opieniek z plackami ziemniaczanymi

dodane 22 października 2015


Dary lasu na naszym stole - to idealna pora roku by zdobyć świeże pachnące grzyby i przygotować je naszym domownikom. Opieńki podane w formie aksamitnego, śmietanowego sosu, otulające pyszne placki ziemniaczane i posypane świeżą natką pietruszki to kwintesencja jesiennego smaku.
Składniki :
    sos grzybowy
  • 1 kg świeżych opieniek
  • 2 duże cebule
  • pół kostki masła
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • pieprz i sól
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • nać pietruszki
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • placki ziemniaczane
  • 500g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • przyprawa typu Vegeta
  • pieprz i sól
Sposób przyrządzenia :
    sos grzybowy
  • grzyby dokładnie myjemy płucząc nawet kilka razy, a następnie kroimy w paski
  • cebulę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złocisty kolor
  • do cebuli dodajemy grzyby, podsmażamy chwilę i zalewamy 0,5L wrzącej wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, przyprawę typu Vegeta i gotujemy pod przykryciem około 45 minut i na koniec doprawiamy do smaku, zagęszczamy mąką jeżeli jest taka potrzeba i zabielamy śmietaną
  • placki ziemniaczane
  • ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach lub używamy do tego maszyny z odpowiednią końcówką do ścierania - prościej i szybciej
  • do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, jajko, drobno ścieramy cebulę oraz dodajemy szczyptę soli, całość dokładnie mieszamy
  • na mocno rozgrzany na patelni olej nakładamy łyżką masę ziemniaczaną, rozprowadzamy ją na dosyć cienką warstwę i smażymy na złocisty kolor po 2-3 minuty z każdej strony
  • po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu
  • na ciepłym talerzu podajemy placki i polewamy pysznym grzybowym sosem oraz posypujemy siekaną nacią pietruszki

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz