Dary lasu na naszym stole - to idealna pora roku by zdobyć świeże pachnące grzyby i przygotować je naszym domownikom. Opieńki podane w formie aksamitnego, śmietanowego sosu, otulające pyszne placki ziemniaczane i posypane świeżą natką pietruszki to kwintesencja jesiennego smaku.
Składniki :
-
sos grzybowy
- 1 kg świeżych opieniek
- 2 duże cebule
- pół kostki masła
- 4 łyżki gęstej śmietany
- pieprz i sól
- liść laurowy
- ziele angielskie
- nać pietruszki
- mąka do zagęszczenia sosu placki ziemniaczane
- 500g ziemniaków
- 2 cebule
- 1 jajko
- 5 łyżek mąki pszennej
- przyprawa typu Vegeta
- pieprz i sól
Sposób przyrządzenia :
-
sos grzybowy
- grzyby dokładnie myjemy płucząc nawet kilka razy, a następnie kroimy w paski
- cebulę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złocisty kolor
- do cebuli dodajemy grzyby, podsmażamy chwilę i zalewamy 0,5L wrzącej wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, przyprawę typu Vegeta i gotujemy pod przykryciem około 45 minut i na koniec doprawiamy do smaku, zagęszczamy mąką jeżeli jest taka potrzeba i zabielamy śmietaną placki ziemniaczane
- ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach lub używamy do tego maszyny z odpowiednią końcówką do ścierania - prościej i szybciej
- do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, jajko, drobno ścieramy cebulę oraz dodajemy szczyptę soli, całość dokładnie mieszamy
- na mocno rozgrzany na patelni olej nakładamy łyżką masę ziemniaczaną, rozprowadzamy ją na dosyć cienką warstwę i smażymy na złocisty kolor po 2-3 minuty z każdej strony
- po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu
- na ciepłym talerzu podajemy placki i polewamy pysznym grzybowym sosem oraz posypujemy siekaną nacią pietruszki
0 komentarze :
Prześlij komentarz