kuru cacık - turecka przystawka z ogórkiem

dodane 25 czerwca 2015


Okres grillowania, to nie tylko mięsa, ryb i innych potraw opiekanych na ruszcie. To także czas wspaniałych, pachnących sałatek, surówek i przystawek. Tym razem proponujemy Wam jedną z wersji popularnie zwanych w Polsce "tzatzik'ów". Ta turecka wersja nada świeżości podawanym przez Was daniom i doskonale komponuje się z grillowanymi potrawami. Bardzo prosta do wykonania, ale magicznie skuteczna.
Składniki :
  • 3-4 ogórki gruntowe
  • 250g jogurtu typu greckiego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • pół (sporego) pęczku koperku
  • oliwa z oliwek
  • sól
Sposób przyrządzenia :
  • ogórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, koperek drobno siekamy
  • starte ogórki solimy i możemy zostawić na sitku by puściły wodę
  • dodajemy jogurt, przeciskamy czosnek, dosypujemy koperek i dokładnie mieszamy
  • opcjonalnie możemy dodać drobno posiekane liście mięty
  • odstawiamy do lodówki na 20min.
  • przed podaniem polewamy oliwą z oliwek

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz