Pierś z kurczaka w stylu chińskim to szybka potrawa na letnie dni. To paleta smaków i aromatów mieszanki warzyw, przypraw oraz ziół.
Składniki :
- 1 pierś z kurczaka
- 150 g pieczarek
- 3 łyżki grzybów mun
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 mała cukinia
- 2-3 ząbki czosnku
- imbir (około 3cm)
- 2 pomarańcze
- 400 ml przecieru pomidorowego
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- kiełki na patelnie stir- fry
- 1 łyżka sezamu
- kilka listków kolendry
- makaron spaghetti
Sposób przyrządzenia :
- mięso kroimy i marynujemy w 1 łyżce miodu i 2 łyżkach sosu sojowego
- resztę miodu mieszamy z sokiem z pomarańczy, resztą soku sojowego i przecierem pomidorowym
- warzywa kroimy w paski
- grzyby mun lekko podgotowujemy
- na 2 łyżkach oleju kolejno smażymy w woku po 2 min : mięso, cebulę, czosnek i imbir, paprykę, kiełki, pieczarki i cukinię oraz grzyby
- następnie wszystko dusimy razem przez 8 min.
- wszystko mieszamy z makaronem, posypując sezamem i kolendrą do smaku i aromatu
Mniaaaaaam, pycha!!
OdpowiedzUsuń