arbuzowa sałatka z awokado i grillowanym oscypkiem

dodane 27 sierpnia 2015


Arbuz i oscypek razem - słodkie i słone w jednej misie? Czemu nie, kompilacje smaków można próbować tworzyć na nieskończoną ilość sposobów, także spróbujcie sami taaaakiego arbuza, a się nie zawiedziecie, tym bardziej, że sezon na grillowy trwa w najlepsze ;-)
Składniki :
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 1 łyżkę miodu
  • 1/8 arbuza
  • sól
  • pieprz
  • szpinak baby (drobne, młode liście)
  • 1 awokado
  • 125 g oscypek
  • ocet balsamiczny
Sposób przyrządzenia :
  • do większej miski wlewamy 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z limonki, łyżkę miodu, doprawiamy sola i pieprzem, a następnie wszystko razem mieszamy z świeżymi, wcześniej wypłukanymi i osuszonymi liśćmi szpinaku
  • dodajemy pokrojonego w kostkę arbuza bez pestek oraz pokrojone awokado
  • ser smarujemy oliwą z oliwek i układamy na rozgrzanej patelni lub najlepiej na grillu
  • kiedy ser będzie miał złocistobrązowy kolor podważamy go łopatką i przewracamy na chwilkę na druga stronę
  • pokrojony w paski ser układamy na sałatce, doprawiamy wszystko świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy octem balsamicznym
  • taką sałatkę podajemy do ryby, najlepszy będzie łosoś - otrzymujemy w ten sposób ciekawą paletę smaków

About on

1 komentarze :