Zupa fasolowa w polskiej kuchni jest wydawało by się od zawsze. Podawana zawsze gorąca, zawsze bardzo pożywna i ... no właśnie, ale dlaczego by tej jej typowości, tradycyjności nie złamać czymś nowym? W tej wersji sugerujemy Wam byście spróbowali wersji z porem.
Składniki :
- 200g białej fasoli "jaś"
- 2 łyżki masła
- 150g chudego boczku
- duży por
- 2-3 gałązki selera naciowego
- 2 marchewki
- 1,5l bulionu drobiowego - może być z kostki
- 250g kiełbasy podwawelskiej
- liść laurowy
Sposób przyrządzenia :
- fasolę wsypujemy do naczynia, zalewamy na noc z zimną wodą by napęczniała i zmiękła
- fasolę płuczemy na sitku
- w garnku rozpuszczamy masło i smażymy boczek pokrojony w cienkie paski oraz przeciśnięty przez praskę czosnek
- pora kroimy w talarki, seler w cienkie krążki, a marchewkę w drobną kostkę i całość dodajemy do garnka i przez kilka minut przesmażamy
- całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i fasolę
- zagotowujemy i zmniejszamy ogień, gotujemy do uzyskania pożądanej miękkości fasoli
- kiełbasę wcześniej kroimy w grubszą kostkę, smażymy i na koniec przekładamy bezpośrednio do miseczek - można ją osączyć z nadmiaru tłuszczu
0 komentarze :
Prześlij komentarz