Maksykańska nuta zawsze bardzo nas absorbuje. Ilu kucharzy tyle pomysłów i możliwości przygotowania burrito - tej słynnej północnoamerykańskiej potrawy, więc proponujemy Wam coś mięsnego, acz lżejszego niż wołowina i oczywiście z pewną dozą ostrości, bez której ciężko w kuchni Meksyku.
Składniki :
- 500g mielonego mięsa z indyka
- 6 pszennych tortilli
- fix "Chili con carne"
- 1 duża czerwona cebula
- 2 papryczki chili
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 i 1/2 łyżki słodkiej papryki
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
- pęczek świeżej kolendry
- pół puszki czerwonej fasoli
- pół puszki kukurydzy
- 150g startego sera żółtego
- 300ml wody
- pół łyżeczki pieprzu
- jogurt naturalny
- 1/4 sałaty lodowej
Sposób przyrządzenia :
- fix "Chili con carne" rozrabiamy w 300 ml wody i zagotowujemy w rondelku
- mięso mielone mieszamy w misce razem z olejem, słodką papryką oraz pieprzem i pozostawiamy na kilkanaście minut do zamarynowania
- cebulę kroimy w piórka, a papryki w cienkie paski
- mięso obsmażamy na patelni, aż zredukują się wszelkie płyny
- następnie do mięsa dodajemy cebulę oraz żółtą i czerwoną paprykę oraz posiekaną drobniutko papryczkę chili (bez nasion), a także fasolę i kukurydzę z puszki
- całość smażymy kilka minut, aż cebula i papryka zmięknie
- do mięsa i warzyw wlewamy z rondla "Chili con carne" i gotujemy do odparowania płynu co jakiś czas mieszając
- po zdjęciu z ognia dodajemy posiekaną kolendrę
- tortille obsmażamy nieco na patelni by nabrały chrupkości i nakładamy przygotowany farsz, posypujemy startym serem i zawijamy w kopertę
- następnie na większym ogniu opiekamy z dwóch stron uważając by ich nie przypalić
- tak przygotowane możemy podawać w całości lub pokrojone na cienko krojonej sałacie lodowej i polane niewielką ilością jogurtu naturalnego lub śmietany
0 komentarze :
Prześlij komentarz