burrito z indykiem i papryką na ostro

dodane 24 sierpnia 2015


Maksykańska nuta zawsze bardzo nas absorbuje. Ilu kucharzy tyle pomysłów i możliwości przygotowania burrito - tej słynnej północnoamerykańskiej potrawy, więc proponujemy Wam coś mięsnego, acz lżejszego niż wołowina i oczywiście z pewną dozą ostrości, bez której ciężko w kuchni Meksyku.
Składniki :
  • 500g mielonego mięsa z indyka
  • 6 pszennych tortilli
  • fix "Chili con carne"
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 papryczki chili
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 i 1/2 łyżki słodkiej papryki
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • pęczek świeżej kolendry
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • pół puszki kukurydzy
  • 150g startego sera żółtego
  • 300ml wody
  • pół łyżeczki pieprzu
  • jogurt naturalny
  • 1/4 sałaty lodowej
Sposób przyrządzenia :
  • fix "Chili con carne" rozrabiamy w 300 ml wody i zagotowujemy w rondelku
  • mięso mielone mieszamy w misce razem z olejem, słodką papryką oraz pieprzem i pozostawiamy na kilkanaście minut do zamarynowania
  • cebulę kroimy w piórka, a papryki w cienkie paski
  • mięso obsmażamy na patelni, aż zredukują się wszelkie płyny
  • następnie do mięsa dodajemy cebulę oraz żółtą i czerwoną paprykę oraz posiekaną drobniutko papryczkę chili (bez nasion), a także fasolę i kukurydzę z puszki
  • całość smażymy kilka minut, aż cebula i papryka zmięknie
  • do mięsa i warzyw wlewamy z rondla "Chili con carne" i gotujemy do odparowania płynu co jakiś czas mieszając
  • po zdjęciu z ognia dodajemy posiekaną kolendrę
  • tortille obsmażamy nieco na patelni by nabrały chrupkości i nakładamy przygotowany farsz, posypujemy startym serem i zawijamy w kopertę
  • następnie na większym ogniu opiekamy z dwóch stron uważając by ich nie przypalić
  • tak przygotowane możemy podawać w całości lub pokrojone na cienko krojonej sałacie lodowej i polane niewielką ilością jogurtu naturalnego lub śmietany

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz