pilaw z bulguru z suszonymi pomidorami

dodane 17 sierpnia 2015


Turecki i bliskowschodni przysmak z pszenicy durum, który tak rzadko ląduje na naszych stołach. Zdecydowanie jest za mało doceniany w naszym kraju, więc czas nim nieco "napiętnować" nasze nawyki żywieniowe, a że przy okazji jest niezwykle zdrowy i sprzyja zrzuceniu zbędnych kilogramów, to warto się w nim rozsmakować :)
Składniki :
  • 1 szklanka gruboziarnistej kaszy bulgur
  • 10-12 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1,5 szklanki wody
  • sól i pieprz
Sposób przyrządzenia :
  • 1/2 papryki kroimy w jak najdrobniejszą kostkę i smażymy na patelni, nieco soląc do uzyskania konsystencji pasty - w ten sposób uzyskamy 1-2 łyżki pasty paprykowej
  • kaszę bulgur dokładnie płuczemy na sitku pod zimną wodą i zostawiamy do ocieknięcia
  • łyżkę masła roztapiamy w rondlu i dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażmy aż się zeszkli
  • następnie dodajemy pokrojoną w cienkie talarki paprykę i dalej smażymy mieszając
  • dodajemy koncentrat pomidorowy i pastę paprykową i smażymy do momentu, aż zacznie intensywnie pachnieć
  • wlewamy wodę, wsypujemy bulgur oraz pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory z zalewy, solimy i doprawiamy do smaku
  • wlewamy 1-2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
  • mieszamy, gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień do minimum i zostawiamy na ogniu jeszcze 15 minut, w tym czasie kasza powinna wchłonąć całość płynu
  • zdejmujemy z ognia, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut
  • przed podaniem jeszcze mieszamy

About on

1 komentarze :