Gdy na dworze robi się słonecznie, a nowalijki są jeszcze niedostępne, zioła nawet niewysiane, to musimy sięgnąć po produkty suszone, mrożone czy puszkowane, by na talerzu zrobiło się kolorowo i wiosennie. Tylko komu to przeszkadza kiedy aromaty tak mocno uderzają nasz węch, a w oczach mienią się kolory.
Składniki :
- 200-250g makaronu rigatoni
- 1 pierś z kurczaka
- puszka krojonych pomidorów
- 1/2 małej cukinii
- garść mrożonego groszku
- 1/2 opakowania liści szpinaku
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- różyczki brokuła
- 1/2 łyżeczki cząbru i tymianku
- sól i pieprz
- olej
- łyżka masła
Sposób przyrządzenia :
- brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie z zachowaniem odpowiedniej chrupkości
- szpinak blanszujemy na patelni na rozgrzanym maśle delikatnie go soląc
- pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na kawałki około 2x2cm
- na patelni rozgrzewamy olej i opiekamy kurczaka z dwóch stron na większym ogniu by zachował wilgoć
- zmniejszamy ogień dodajemy cząbru, tymianku, soli i pieprzu i smażymy jeszcze przez kilka minut, po czym przekładamy z patelni
- na patelnię dodajemy jeszcze nieco oleju i smażymy pokrojone w kostkę marchewkę, cebulę, cukinię do uzyskania miękkości
- do smażących się warzyw dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy i następnie dodajemy pomidory z puszki
- w międzyczasie w lekko osolonej wodzie lub bulionie warzywnym gotujemy makaron do ulubionej miękkości
- przesypujemy go do warzyw na patelni, dodajemy wcześniej usmażoną pierś z kurczaka, dosypujemy groszek, mieszamy całość, przykrywamy i utrzymujemy na małym ogniu przez kilka minut, by smaki przeszły całą potrawę
- na talerz wykładamy brokuły, szpinak i gotowe rigatoni
0 komentarze :
Prześlij komentarz