strona główna » , , , » bagietka zapiekana z jajecznicą

bagietka zapiekana z jajecznicą

dodane 7 kwietnia 2017


Szybki i prosty sposób na ciekawsze niedzielne śniadanie, aniżeli tradycyjna jajecznica i kanapki. Treściwe i jednocześnie lekkie, niby tak niewiele trzeba, by je urozmaicić, a jak wiele atrakcyjności można zyskać.
Składniki :
  • średnia bagietka(o długości 25cm)
  • 2 jajka
  • 1/4 czerwonej papryki
  • garść startego sera żółtego
  • 3-4 plastry boczku lub innej wędliny
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz
Sposób przyrządzenia :
  • w bagietce wykrawamy nożem otwór, a następnie za pomocą łyżeczki wydrążymy środek dla uzyskania pustych łódeczek
  • boczek lub wędlinę kroimy w kostkę oraz paprykę i obsmażamy na patelni, jeśli jest taka potrzeba to na niewielkiej ilości tłuszczu
  • jajka roztrzepujemy w miseczce, dodajemy drobno pokrojony szczypiorek, starty ser żółty, obsmażoną wędlinę i paprykę
  • doprawiamy solą i pieprzem oraz możemy dodać swoje ulubione zioła np. prowansalskie czy starty w moździerzu kumin
  • całość farszu dokładnie mieszamy i uzupełniamy nim wgłębienie w bagietce
  • po wierzchu możemy posypać też szczypiorkiem
  • bagietkę zapiekamy przez około 20-25 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż do przyrumienienia wierzchu

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz