Szybki i prosty sposób na ciekawsze niedzielne śniadanie, aniżeli tradycyjna jajecznica i kanapki. Treściwe i jednocześnie lekkie, niby tak niewiele trzeba, by je urozmaicić, a jak wiele atrakcyjności można zyskać.
Składniki :
- średnia bagietka(o długości 25cm)
- 2 jajka
- 1/4 czerwonej papryki
- garść startego sera żółtego
- 3-4 plastry boczku lub innej wędliny
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia :
- w bagietce wykrawamy nożem otwór, a następnie za pomocą łyżeczki wydrążymy środek dla uzyskania pustych łódeczek
- boczek lub wędlinę kroimy w kostkę oraz paprykę i obsmażamy na patelni, jeśli jest taka potrzeba to na niewielkiej ilości tłuszczu
- jajka roztrzepujemy w miseczce, dodajemy drobno pokrojony szczypiorek, starty ser żółty, obsmażoną wędlinę i paprykę
- doprawiamy solą i pieprzem oraz możemy dodać swoje ulubione zioła np. prowansalskie czy starty w moździerzu kumin
- całość farszu dokładnie mieszamy i uzupełniamy nim wgłębienie w bagietce
- po wierzchu możemy posypać też szczypiorkiem
- bagietkę zapiekamy przez około 20-25 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż do przyrumienienia wierzchu
0 komentarze :
Prześlij komentarz