W czasie postu też zdarzają się nam takie dni, kiedy trzeba ugościć znajomych, a rybka to jedyne "mięso", które na stole powinno się pojawić. W związku z tym proste, lekko tymiankowe rogaliki z pstrąga, aromatyzowane bliskowschodnią czarnuszką bezwzględnie uraczą ich podniebienia.
Składniki :
- opakowanie ciasta francuskiego
- 300g fileta z pstrąga łososiowego
- 300g ugotowanych lub upieczonych buraków
- małe opakowanie koziego twarożka
- 1 jabłko
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki masła
- tymianek
- czarnuszka
- pieprz
Sposób przyrządzenia :
- kawałki fileta, masło oraz sok z cytryny blenderujemy na gładką masę
- wcześniej ugotowanego lub upieczonego w piekarniku buraka kroimy w drobną kostkę
- do masy z pstrąga dodajemy buraka, kozi serek, jabłko starte na tarce oraz posiekany tymianek lub otarty z torebki i pieprz
- ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy i wykrawamy trójkąty
- farsz nakładamy na środek trójkątów, zakładamy boki do środka i zawijamy
- jajko roztrzepujemy i smarujemy nim ułożone na papierze do pieczenia rogaliki, a następnie posypujemy je czarnuszką
- całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut
0 komentarze :
Prześlij komentarz