duszone warzywa z ... warzywami

dodane 23 sierpnia 2015


Nieraz nie mamy pomysłu co zrobić z warzywami, które bezcelowo zalegają nam w lodówce, a tak niewiele dzieli nas od wyśmienitego dodatku do dań mięsnych. Wystarczy to wszystko właściwie połączyć - pokroić, udusić i podać. Słodycz marchewki, pietruszki i selera doskonale się komponują z silnymi aromatami pora i papryki. W takiej formie szybko znikną z talerzy :)
Składniki :
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1/2 dużego pora (zielona część)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • olej roślinny
  • pieprz i sól
Sposób przyrządzenia :
  • wszystkie warzywa myjemy, marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy i wszystkie warzywa kroimy w wąskie słupki o długości 5-7cm
  • 2-3 łyżki oleju rozgrzewamy na patelni
  • dodajemy paprykę, a po kilku minutach marchewkę, seler i pietruszkę
  • solimy i pieprzymy do smaku
  • podsmażamy przez kilka minut na większym ogniu co chwilę mieszając
  • gdy twardość warzyw zostanie już przełamana przez temperaturę dodajemy pokrojoną w paski zieloną część pora i dusimy pod przykryciem przez kilka minut
  • czas duszenia zależy od tego jak miękką mieszankę chcemy uzyskać - najlepiej, gdy będą one cały czas lekko stawiały opór podczas gryzienia

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz