warzywny kugel z batatem i karmelizowanym porem

dodane 13 listopada 2015


Kugel to typowe, żydowskie danie, ale w naszym wydaniu jest całkowicie odmienne. Jest totalnie wegetariańskie, choć aż prosi się o to, by "skazić" je jakimś mięskiem, a odmienność jego "żydowskości" wynika przede wszystkim z jednego południowoamerykańskiego składnika - batata, brata naszego ziemniaka. Bardzo ciekawa kompozycja wyglądająca niczym warzywne ciasto, o bardzo intrygującym smaku.
Składniki :
  • 1 średni batat
  • 2 większe ziemniaki
  • 2 duże pory
  • 2 średnie cebule
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie cukinie
  • pół główki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 4 jajka
  • 100g zielonych drylowanych oliwek
  • bułka tarta
  • olej roślinny
  • sól i pieprz
Sposób przyrządzenia :
  • pora dokładnie myjemy, kroimy w talarki i nieco soląc podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż zmięknie i zacznie nieco brązowieć
  • batata, ziemniaki, marchewki i cebulę obieramy, a następnie razem z cukinią ścieramy na tarce o dużych oczkach do dużego sitka by odsączać płyn
  • ze startych warzyw odciskamy w dłoniach tak dużo płynu jak to tylko możliwe, możemy się też wspomóc ręcznikami papierowymi i przekładamy je do dużej miski
  • oliwki kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do startych warzyw
  • dodajemy pora z patelni, 4-5 łyżek bułki tartej, jajka, przeciskamy przez praskę ząbki czosnku, solimy około 1 łyżeczkę i pieprzymy
  • całość wyrabiamy ręką w misce by masa miała jednolitą konsystencję
  • dużą blaszkę smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą dno i boki, a następnie wykładamy masę
  • pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz