Kugel to typowe, żydowskie danie, ale w naszym wydaniu jest całkowicie odmienne. Jest totalnie wegetariańskie, choć aż prosi się o to, by "skazić" je jakimś mięskiem, a odmienność jego "żydowskości" wynika przede wszystkim z jednego południowoamerykańskiego składnika - batata, brata naszego ziemniaka. Bardzo ciekawa kompozycja wyglądająca niczym warzywne ciasto, o bardzo intrygującym smaku.
Składniki :
- 1 średni batat
- 2 większe ziemniaki
- 2 duże pory
- 2 średnie cebule
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie cukinie
- pół główki czosnku
- 2 średnie marchewki
- 4 jajka
- 100g zielonych drylowanych oliwek
- bułka tarta
- olej roślinny
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia :
- pora dokładnie myjemy, kroimy w talarki i nieco soląc podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż zmięknie i zacznie nieco brązowieć
- batata, ziemniaki, marchewki i cebulę obieramy, a następnie razem z cukinią ścieramy na tarce o dużych oczkach do dużego sitka by odsączać płyn
- ze startych warzyw odciskamy w dłoniach tak dużo płynu jak to tylko możliwe, możemy się też wspomóc ręcznikami papierowymi i przekładamy je do dużej miski
- oliwki kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do startych warzyw
- dodajemy pora z patelni, 4-5 łyżek bułki tartej, jajka, przeciskamy przez praskę ząbki czosnku, solimy około 1 łyżeczkę i pieprzymy
- całość wyrabiamy ręką w misce by masa miała jednolitą konsystencję
- dużą blaszkę smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą dno i boki, a następnie wykładamy masę
- pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
0 komentarze :
Prześlij komentarz