Sałatka z wędzonym łososiem i roszponką, to idealne zestawienie witamin, które możemy sobie zaserwować na lekki lunch do pracy lub na kolację. Intensywność łososia, ciekawy, kremowy smak awokado i roszponki oraz świeżość pomidorów malinowych, chrupkość grzanek i słonecznika sprawi, że zapomnicie o deszczu za oknem, a wspomnicie sobie lato:)
Składniki :
- 100g roszponki
- 2 pomidory malinowe
- 1 czerwona cebula
- 200g wędzonego łososia
- 1 dojrzałe awokado
- 3 łyżki łuskanych nasion dyni
- 3 łyżki łuskanego słonecznika
- 2 kromki czerstwego pieczywa tostowego
- 3 jajka
- 5 suszonych pomidorów z zalewą
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia :
- jajka gotujemy na twardo - ok. 10 minut
- słonecznik i dynię prażymy na małej patelni aż się zarumienią
- roszponkę płuczemy w zimnej wodzie, suszymy ręcznikiem papierowym i następnie wykładamy na talerze
- jajka obieramy i kroimy w talarki
- pomidory i cebulę kroimy w półksiężyce
- suszone pomidory kroimy w kostkę
- łososia rozdrabniamy na niewielkie kawałki
- chleb tostowy kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni aż się nieco przyrumieni
- wszystkie składniki dodajemy do roszponki, z wierzchu posypując dynią i słonecznikiem oraz grzankami, doprawiamy pieprzem i solą oraz polewamy zalewą z suszonych pomidorów, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek
0 komentarze :
Prześlij komentarz