warzywna sałatka z wędzonym łososiem

dodane 12 listopada 2015


Sałatka z wędzonym łososiem i roszponką, to idealne zestawienie witamin, które możemy sobie zaserwować na lekki lunch do pracy lub na kolację. Intensywność łososia, ciekawy, kremowy smak awokado i roszponki oraz świeżość pomidorów malinowych, chrupkość grzanek i słonecznika sprawi, że zapomnicie o deszczu za oknem, a wspomnicie sobie lato:)
Składniki :
  • 100g roszponki
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 czerwona cebula
  • 200g wędzonego łososia
  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 łyżki łuskanych nasion dyni
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika
  • 2 kromki czerstwego pieczywa tostowego
  • 3 jajka
  • 5 suszonych pomidorów z zalewą
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia :
  • jajka gotujemy na twardo - ok. 10 minut
  • słonecznik i dynię prażymy na małej patelni aż się zarumienią
  • roszponkę płuczemy w zimnej wodzie, suszymy ręcznikiem papierowym i następnie wykładamy na talerze
  • jajka obieramy i kroimy w talarki
  • pomidory i cebulę kroimy w półksiężyce
  • suszone pomidory kroimy w kostkę
  • łososia rozdrabniamy na niewielkie kawałki
  • chleb tostowy kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni aż się nieco przyrumieni
  • wszystkie składniki dodajemy do roszponki, z wierzchu posypując dynią i słonecznikiem oraz grzankami, doprawiamy pieprzem i solą oraz polewamy zalewą z suszonych pomidorów, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz