Chili con carne to idealne danie dla całej rodziny lub na spotkania z przyjaciółmi. Doprawione jest dość intensywnymi przyprawami - kminem rzymskim, chili, oregano, które podkreślają wyjątkowość tej potrawy pochodzącej z amerykańskiego stanu Teksas. Sama nazwa "chili con carne" pochodzi z języka hiszpańskiego i oznacza "papryki z mięsem", tak więc przekonajcie się o smaku i aromatach tego dania sami, bo jest proste i łatwe do przyrządzenia.
Składniki :
- 500g mielonej wieprzowiny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 puszka passaty
- 1 puszka obranych pomidorów
- 1 łyżeczka cukru
- 1 czerwona papryka
- 1/2 puszki kukurydzy
- 200g czerwonej fasoli z puszki
- ok. 100ml bulionu lub wody
- 5 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
- 1/2 świeżej lub suszonej papryczki chili
- świeża kolendra do posypania
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia :
- na dużej patelni, na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną papryczkę chili, roztarty kmin rzymski i oregano, a następnie mieszając smażymy przez 1 minutę
- stopniowo dodajemy zmieloną wieprzowinę, chwilę podsmażamy, aż mięso zarumieni się z każdej strony
- dodajemy passatę i pomidory, przyprawiamy solą i pieprzem
- pod przykryciem dusimy na małym ogniu przez 30 minut, co jakiś czas mieszając
- dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę, kukurydzę, suszone pomidory i cukier
- gotujemy jeszcze przez 15 minut
- na koniec dodajemy czerwoną fasolę, wodę lub wywar (wołowy) jeżeli sos jest zbyt gęsty i za bardzo intensywny w smaku
- podajemy z ryżem lub w tortilli
- można również podać z jogurtem naturalnym, awokado i oprószyć posiekanymi liśćmi świeżej kolendry
0 komentarze :
Prześlij komentarz