tortilla z chili con carne

dodane 3 listopada 2015


Chili con carne to idealne danie dla całej rodziny lub na spotkania z przyjaciółmi. Doprawione jest dość intensywnymi przyprawami - kminem rzymskim, chili, oregano, które podkreślają wyjątkowość tej potrawy pochodzącej z amerykańskiego stanu Teksas. Sama nazwa "chili con carne" pochodzi z języka hiszpańskiego i oznacza "papryki z mięsem", tak więc przekonajcie się o smaku i aromatach tego dania sami, bo jest proste i łatwe do przyrządzenia.
Składniki :
  • 500g mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 puszka passaty
  • 1 puszka obranych pomidorów
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 200g czerwonej fasoli z puszki
  • ok. 100ml bulionu lub wody
  • 5 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
  • 1/2 świeżej lub suszonej papryczki chili
  • świeża kolendra do posypania
  • sól i pieprz
Sposób przyrządzenia :
  • na dużej patelni, na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną papryczkę chili, roztarty kmin rzymski i oregano, a następnie mieszając smażymy przez 1 minutę
  • stopniowo dodajemy zmieloną wieprzowinę, chwilę podsmażamy, aż mięso zarumieni się z każdej strony
  • dodajemy passatę i pomidory, przyprawiamy solą i pieprzem
  • pod przykryciem dusimy na małym ogniu przez 30 minut, co jakiś czas mieszając
  • dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę, kukurydzę, suszone pomidory i cukier
  • gotujemy jeszcze przez 15 minut
  • na koniec dodajemy czerwoną fasolę, wodę lub wywar (wołowy) jeżeli sos jest zbyt gęsty i za bardzo intensywny w smaku
  • podajemy z ryżem lub w tortilli
  • można również podać z jogurtem naturalnym, awokado i oprószyć posiekanymi liśćmi świeżej kolendry

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz