Pilafy i pity to połączenie dosyć rzadkie, ale czemu nie spróbować wybić się poza szereg i zaserwować odpowiednio spreparowaną kaszę bulgur właśnie w równie bliskowschodnim chlebku pita jak i ona sama, a do tego aromatyczna, niezwykle orzechowa nuta pasty z ciecierzycy - bardzo intrygujące połączenie.
Składniki :
-
pita
- 200g ciecierzycy
- kilka 5-6 chlebków pita
- 1 szklanka gruboziarnistej kaszy bulgur
- 10-12 suszonych pomidorów z zalewy
- 1 łyżka masła/margaryny
- 1 średnia cebula
- 1 średnia czerwona papryka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1,5 szklanki wody
- sól i pieprz pasta z ciecierzycy
- 200g ciecierzycy
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 3-4 garście świeżej mięty dip
- jogurt naturalny
- 1 ząbek czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól
Sposób przyrządzenia :
-
pita
- ciecierzycę moczymy minimum 6h i następnie gotujemy 25-30 minut w lekko osolonej wodzie
- 1/2 papryki kroimy w jak najdrobniejszą kostkę i smażymy na patelni, nieco soląc do uzyskania konsystencji pasty - w ten sposób uzyskamy 1-2 łyżki pasty paprykowej
- kaszę bulgur dokładnie płuczemy na sitku pod zimną wodą i zostawiamy do ocieknięcia
- łyżkę masła roztapiamy w rondlu i dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażmy aż się zeszkli
- następnie dodajemy pokrojoną w cienkie talarki paprykę i dalej smażymy mieszając
- dodajemy koncentrat pomidorowy i pastę paprykową i smażymy do momentu, aż zacznie intensywnie pachnieć
- wlewamy wodę, wsypujemy bulgur oraz pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory z zalewy, solimy i doprawiamy do smaku
- wlewamy 1-2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
- mieszamy, gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień do minimum i zostawiamy na ogniu jeszcze 15 minut, w tym czasie kasza powinna wchłonąć całość płynu
- zdejmujemy z ognia, wsypujemy około połowę z ugotowanej ciecierzycy (200g), mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut, na koniec całość mieszamy
- chlebki pita rozchylamy tworząc naturalną kieszonkę na farsz, delikatnie go nakładamy ugniatając pasta z ciecierzycy
- połowę z ugotowanej ciecierzycy (200g) wkładamy do blendera, dodajemy stopniowo oliwę oraz liście mięty i cierpliwie miksujemy
- pasta jest dosyć lepka i wymaga by całym pojemnikiem często potrząsać
- z gotowej pasty formujemy porcje za pomocą np. foremek do muffinek dip
- całość możemy skropić dipem z jogurtu naturalnego z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku z dodatkiem świeżo startej gałki muszkatołowej i nieco posolonym do smaku
0 komentarze :
Prześlij komentarz