pita z pilafem z miętową pastą z ciecierzycy

dodane 26 października 2015


Pilafy i pity to połączenie dosyć rzadkie, ale czemu nie spróbować wybić się poza szereg i zaserwować odpowiednio spreparowaną kaszę bulgur właśnie w równie bliskowschodnim chlebku pita jak i ona sama, a do tego aromatyczna, niezwykle orzechowa nuta pasty z ciecierzycy - bardzo intrygujące połączenie.
Składniki :
    pita
  • 200g ciecierzycy
  • kilka 5-6 chlebków pita
  • 1 szklanka gruboziarnistej kaszy bulgur
  • 10-12 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 łyżka masła/margaryny
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1,5 szklanki wody
  • sól i pieprz
  • pasta z ciecierzycy
  • 200g ciecierzycy
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3-4 garście świeżej mięty
  • dip
  • jogurt naturalny
  • 1 ząbek czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
Sposób przyrządzenia :
    pita
  • ciecierzycę moczymy minimum 6h i następnie gotujemy 25-30 minut w lekko osolonej wodzie
  • 1/2 papryki kroimy w jak najdrobniejszą kostkę i smażymy na patelni, nieco soląc do uzyskania konsystencji pasty - w ten sposób uzyskamy 1-2 łyżki pasty paprykowej
  • kaszę bulgur dokładnie płuczemy na sitku pod zimną wodą i zostawiamy do ocieknięcia
  • łyżkę masła roztapiamy w rondlu i dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażmy aż się zeszkli
  • następnie dodajemy pokrojoną w cienkie talarki paprykę i dalej smażymy mieszając
  • dodajemy koncentrat pomidorowy i pastę paprykową i smażymy do momentu, aż zacznie intensywnie pachnieć
  • wlewamy wodę, wsypujemy bulgur oraz pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory z zalewy, solimy i doprawiamy do smaku
  • wlewamy 1-2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
  • mieszamy, gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień do minimum i zostawiamy na ogniu jeszcze 15 minut, w tym czasie kasza powinna wchłonąć całość płynu
  • zdejmujemy z ognia, wsypujemy około połowę z ugotowanej ciecierzycy (200g), mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut, na koniec całość mieszamy
  • chlebki pita rozchylamy tworząc naturalną kieszonkę na farsz, delikatnie go nakładamy ugniatając
  • pasta z ciecierzycy
  • połowę z ugotowanej ciecierzycy (200g) wkładamy do blendera, dodajemy stopniowo oliwę oraz liście mięty i cierpliwie miksujemy
  • pasta jest dosyć lepka i wymaga by całym pojemnikiem często potrząsać
  • z gotowej pasty formujemy porcje za pomocą np. foremek do muffinek
  • dip
  • całość możemy skropić dipem z jogurtu naturalnego z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku z dodatkiem świeżo startej gałki muszkatołowej i nieco posolonym do smaku

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz