zielona fritatta z chorizo i ziemniakami

dodane 17 grudnia 2015


Fritatta to kolejne z dań podawanych jako drobna przekąska czy starter, które "przyjmie wszystko". Zarówno nasze ulubione składniki jak i te, które mamy akurat pod ręką i będzie smakowało wyśmienicie. Ta propozycja to włoski omlet z ziemniakami, szpinakiem i chorizo z lekko ostrą nutą - rewelacja!
Składniki :
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1,5 czerwonej papryki
  • kawałek papryczki chili
  • 70 g kiełbasy chorizo
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • garść szpinaku
  • 6 jajek
  • kilka plastrów sera Brie
  • nać pietruszki
Sposób przyrządzenia :
  • na średniej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy ją około 3-4 minut
  • dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz posiekaną papryczkę chili, solimy i smażymy wszystko około 7 minut
  • cały czas podsmażając składniki dodajemy chorizo pokrojoną w kostkę
  • dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą
  • dodajemy szpinak i mieszamy całość, a następnie wlewamy roztrzepane w misce jajka
  • frittatę smażymy około 6 minut na małym ogniu (nie zapiekamy w piekarniku), od czasu do czasu poruszając patelnią, tak aby masa jajeczna dobrze się rozprowadziła
  • pod koniec smażenia, gdy jajka już całkowicie będą ścięte, posypujemy serem Brie, czekamy aż ser się roztopi i zdejmujemy z ognia
  • można na koniec posypać ją świeżą, posiekaną nacią pietruszki

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz