ciabatta z chorizo i mozarellą

dodane 7 stycznia 2016


Szybka aromatyczna przystawka na ciepło w sam raz na okres karnawału - podgrzane w piekarniku włoskie pieczywo z hiszpańską kiełbasą chorizo wraz z mozarellą i bazyliowym pesto tworzy doskonałą i jakże prostą do przygotowania kompozycję.
Składniki :
  • 2 ciabatty
  • kilka cienkich plastrów kiełbasy chorizo
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 garści liści świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • roszponka
  • 100g sera mozarella
Sposób przyrządzenia :
  • pesto przygotowujemy miksując w blenderze świeżą bazylię, ząbek czosnku, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem
  • ciabatty kroimy na pół, smarujemy przygotowanym wcześniej pesto, układamy chorizo, pokrojoną mozarellę i plastry pomidorów
  • całość wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 8 minut
  • wykładamy na talerze przyozdabiając świeżą roszponką i lekko posypując bazylią lub oregano

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz