Mawia się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia, więc warto je rozpocząć od czegoś smacznego i sytego. Ten omlet podany ze świeżym chrupiącym pieczywem posmarowanym masłem da nam dużo energii na kilka godzin.
Składniki :
- 50-70g boczku
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/2 średniej cebuli
- 5-6 średnich pieczarek
- 2 jajka
- 50g sera żółtego
- oregano, bazylia
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia :
- boczek z cebulą kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle aż cebula się zeszkli
- pieczarki i paprykę kroimy na nieco większe kawałki i dodajemy na patelnię i co jakiś czas mieszamy, czekamy aż pieczarki stracą wodę i odparują
- dobrze jest pod koniec przykryć patelnią pokrywką by nabrała temperatury i nie studziła masy jajecznej, gdy już ją zalejemy
- ser żółty kroimy w drobną kosteczkę
- jajka wbijamy do kubka, solimy, pieprzymy, dodajemy oregano i bazylii do smaku oraz pokrojony ser, całość mieszamy do uzyskania jednolitego koloru masy jajecznej
- gdy farsz jest już gotowy (trzeba uważać by nie przesuszyć) rozprowadzamy całość po patelni, jeśli trzeba dodajemy nieco masła, następnie zalewamy masą jajeczną tak, by zalać całą patelnię, posypujemy jeszcze nieco oregano i przykrywamy
- zmniejszamy ogień i smażymy pod przykryciem kilka minut sprawdzając konsystencję jajek potrząsając nieco patelnią
- wykładamy na talerz najlepiej uprzednio podgrzany w piekarniku, możemy ustroić listkami świeżej bazylii i drobno pokrojoną papryką
0 komentarze :
Prześlij komentarz