tagliatelle szparagowe

dodane 13 lipca 2015


Tagliatelle ze szparagów z suszoną szynką, parmezanem i bazyliowym pesto.
Składniki :
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka masła
  • 3 plasterki szynki suszonej (serrano lub parmeńskiej)
  • kilka liści bazylii
  • makaron tagliatelle
  • parmezan
  • pesto bazyliowe: 1/3 ząbka czosnku, garść liści bazylii, 3 łyżki oliwy extra vergine, 2 łyżki wody , sól, pieprz (wszystko zmiksować w blenderze)
Sposób przyrządzenia :
  • szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce, obieraczką do warzyw obieramy grubsze końce szparagów mniej więcej do 1/3 długości, tak przygotowane szparagi kroimy na cienkie plasterki za pomocą obieraczki
  • rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy starty na tarce czosnek i chwilę podsmażamy
  • dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i podsmażamy przez około 2 min. co chwilę mieszając
  • dodajemy masło, wkładamy szparagi delikatnie mieszając i smażymy przez 5 min., doprawiamy solą i pieprzem
  • wszystkie składniki mieszamy z ugotowanym makaronem
  • dodajemy świeże liście bazylii, pesto i posypujemy startym parmezanem

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz