meksykańska potrawka nie koniecznie z kurczakiem

dodane 10 lipca 2015


Pierś z kurczaka można podać na setki sposobów. W tym daniu występuje, ale nie jest jednak składnikiem niezbędnym - równie dobrze osoby stroniące od mięs mogą go sobie odpuścić i zaspokoić swój apetyt przepyszną, ostrawą potrawką, której siłą są aromaty kminu rzymskiego, kolendry, tymianku czy cynamonu i goździków.
Składniki :
  • 1 opakowanie "Przyprawa kuchni meksykańskiej" Kamis
  • 1 podwójna pierś z kurczaka (opcjonalnie)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 duża papryka czerwona
  • 4-5 ząbków czosnku
  • puszka kukurydzy konserwowej 340-400g
  • puszka czerwonej fasoli 400g
  • puszka krojonych pomidorów 400g
  • mrożonka warzyw w stylu meksykańskim 750g
  • sól, pieprz, kmin rzymski, kolendra, papryka słodka, papryka ostra
  • olej roślinny
Sposób przyrządzenia :
  • (dla "mięsożernych") kurczaka kroimy w grubszą kostkę i podsmażamy na oleju przez 2-3 min., aż nabierze jasnej barwy
  • paprykę kroimy w kostkę 1x2cm, cebulę w półpiórka, a marchewkę w słupki 3-4cm o przekroju 0,5x0,5cm i dodajemy do kurczaka
  • mieszając smażymy kolejnych kilka minut
  • do szklanki wlewamy 100ml wody i dokładnie mieszamy w niej zawartość opakowania przyprawy Kamis, a następnie wlewamy na patelnię do smażących się składników
  • dodajemy fasolę i kukurydzę z puszek wraz z płynem i przeciskamy ząbki czosnku
  • zmniejszamy ogień i dusimy 2-3 minuty pod przykryciem
  • w moździerzu rozcieramy drobno po 1-1,5 łyżeczki kminu rzymskiego i kolendry
  • dodajemy puszkę pomidorów, kmin rzymski i kolendrę, słodką paprykę i dla ostrości wedle uznania ostrą paprykę, a następnie solimy i posypujemy pieprzem, całość dokładnie mieszamy
  • na koniec dodajemy mrożonkę i dusimy całość na małym ogniu przez około 15 minut mieszając co kilka minut
    należy próbować czy warzywa nie rozgotowują się za bardzo - powinny stawiać opór przy przegryzaniu

Potrawę można podawać z gorącym ryżem, jak również samą. Kiedy ostygnie i postoi kilka godzin, to całość przejdzie wszystkimi aromatami i wtedy warto spróbować jej na zimno z bagietką - ciekawa propozycja szczególnie na gorące dni.

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz