Pierogi to takie polskie, niemal narodowe danie - ruskie, z kapustą i grzybami czy z mięsem, a w lecie z owocami. Ale nie musimy się ograniczać do takich standardowych form. Można dowolnie, w ciekawy sposób kreować smak farszu i tradycyjne danie urozmaicić, a wtedy może się okazać, że ciężko nam będzie wrócić do tych "oklepanych" smaków, bo nowe są tak ekscytujące. Spróbujcie takich pierogów, a na święta będziecie mieli dylemat, co podać na wieczerzę :)
Składniki :
-
farsz
- 400g świeżego szpinaku
- 200g sera typu greckiego
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek ciasto na pierogi (ok. 40 sztuk)
- 350g mąki pszennej
- 25g masła
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia :
-
farsz
- szpinak myjemy w zimnej wodzie, osuszamy/odwirowujemy z wody
- cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę
- czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę
- na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę oraz czosnek, tak aby cebula miała złocisty kolor
- do podsmażonej cebuli dodajemy szpinak, przyprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy do czasu by był miękki
- do gotowego szpinaku dodajemy 100g pokruszonego sera typu greckiego, mieszamy wszystko delikatnie ciasto na pierogi
- mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól
- masło wkładamy do gorącej wody i czekamy aż się roztopi
- wodę z masłem stopniowo wlewamy do mąki mieszając wszystko łyżką
- łączymy wszystkie składniki i wykładamy ciasto na stolnicę
- ciasto wygniatamy około 7 minut ( w razie konieczności posypujemy mąką, tak aby się nie kleiło ) i odstawiamy na 30 minut
- dzielimy je na 3-4 części i kolejno rozwałkowujemy każdą z nich na cienki placek - stolnicę i wałek w razie potrzeby posypujemy mąką
- małą szklanką wykrawamy kółka - na ich środek nakładamy farsz, składamy na pół i delikatnie zgniatając sklejamy dokładnie brzegi każdego pieroga
- pierogi układamy na blacie lub stolnicy i okrywamy czystą ściereczką by nie wyschły
- do mocno wrzącej, osolonej wody w dużym garnku wkładamy porcję pierogów - około 15 sztuk
- gdy woda zacznie ponownie wrzeć odliczamy 2,5 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię i wykładamy je na tacę zachowując odstępy by się nie skleiły
- pierogi podajemy na podgrzanych talerzach z pokruszonym serem feta, świeżymi liśćmi szpinaku, czosnkiem, skropione niewielką ilością oliwy z oliwek
0 komentarze :
Prześlij komentarz