pierogi ze szpinakiem i serem feta

dodane 16 listopada 2015


Pierogi to takie polskie, niemal narodowe danie - ruskie, z kapustą i grzybami czy z mięsem, a w lecie z owocami. Ale nie musimy się ograniczać do takich standardowych form. Można dowolnie, w ciekawy sposób kreować smak farszu i tradycyjne danie urozmaicić, a wtedy może się okazać, że ciężko nam będzie wrócić do tych "oklepanych" smaków, bo nowe są tak ekscytujące. Spróbujcie takich pierogów, a na święta będziecie mieli dylemat, co podać na wieczerzę :)
Składniki :
    farsz
  • 400g świeżego szpinaku
  • 200g sera typu greckiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ciasto na pierogi (ok. 40 sztuk)
  • 350g mąki pszennej
  • 25g masła
  • szczypta soli
Sposób przyrządzenia :
    farsz
  • szpinak myjemy w zimnej wodzie, osuszamy/odwirowujemy z wody
  • cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę
  • czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę
  • na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę oraz czosnek, tak aby cebula miała złocisty kolor
  • do podsmażonej cebuli dodajemy szpinak, przyprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy do czasu by był miękki
  • do gotowego szpinaku dodajemy 100g pokruszonego sera typu greckiego, mieszamy wszystko delikatnie
  • ciasto na pierogi
  • mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól
  • masło wkładamy do gorącej wody i czekamy aż się roztopi
  • wodę z masłem stopniowo wlewamy do mąki mieszając wszystko łyżką
  • łączymy wszystkie składniki i wykładamy ciasto na stolnicę
  • ciasto wygniatamy około 7 minut ( w razie konieczności posypujemy mąką, tak aby się nie kleiło ) i odstawiamy na 30 minut
  • dzielimy je na 3-4 części i kolejno rozwałkowujemy każdą z nich na cienki placek - stolnicę i wałek w razie potrzeby posypujemy mąką
  • małą szklanką wykrawamy kółka - na ich środek nakładamy farsz, składamy na pół i delikatnie zgniatając sklejamy dokładnie brzegi każdego pieroga
  • pierogi układamy na blacie lub stolnicy i okrywamy czystą ściereczką by nie wyschły
  • do mocno wrzącej, osolonej wody w dużym garnku wkładamy porcję pierogów - około 15 sztuk
  • gdy woda zacznie ponownie wrzeć odliczamy 2,5 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię i wykładamy je na tacę zachowując odstępy by się nie skleiły
  • pierogi podajemy na podgrzanych talerzach z pokruszonym serem feta, świeżymi liśćmi szpinaku, czosnkiem, skropione niewielką ilością oliwy z oliwek

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz