Szpinak to cenne źródło żelaza dla naszego organizmu, a w kompozycji z pieczarkami i ziołami stanowi bardzo ciekawe wegańskie połączenie smaków. Ta banalnie prosta i szybka pasta na pewno będzie często gościć na Waszych stołach jeśli dacie się jej ująć.
Składniki :
- 300g makaronu spaghetti
- 250g świeżego szpinaku
- 200g pieczarek
- 100g różyczek brokuła
- 1/2 małego pora
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- tymianek
- pieprz
- oregano
- oliwa z oliwek
- 1,2l bulionu warzywnego
Sposób przyrządzenia :
- pieczarki myjemy dokładnie i kroimy w cienkie plastry
- cebulę kroimy w piórka, pora w półkrążki, brokuła w drobne kawałki
- do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzący bulion warzywny, makaron przełamujemy na pół i wkładamy na dno garnka, a na wierzch wsypujemy wszystkie pozostałe składniki wraz z przyprawami - 1/2 łyżeczki tymianku i 1 łyżeczka oregano oraz pieprzem do smaku
- staramy się wszystko przykryć bulionem i zagotowujemy całość pod przykryciem
- następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 10-15 minut, aż cały płyn się wchłonie, co jakiś czas mieszając
- ściągamy z ognia, dodajemy liście szpinaku, mieszamy dokładnie i pozostawiamy na chwilę pod przykryciem, aż zmiękną wedle własnych preferencji
- podajemy na gorąco i możemy okrasić nieco startym na drobnych oczkach tarki serem żółtym
0 komentarze :
Prześlij komentarz