tymiankowe półspaghetti z pieczarkami i szpinakiem

dodane 20 listopada 2015


Szpinak to cenne źródło żelaza dla naszego organizmu, a w kompozycji z pieczarkami i ziołami stanowi bardzo ciekawe wegańskie połączenie smaków. Ta banalnie prosta i szybka pasta na pewno będzie często gościć na Waszych stołach jeśli dacie się jej ująć.
Składniki :
  • 300g makaronu spaghetti
  • 250g świeżego szpinaku
  • 200g pieczarek
  • 100g różyczek brokuła
  • 1/2 małego pora
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • tymianek
  • pieprz
  • oregano
  • oliwa z oliwek
  • 1,2l bulionu warzywnego
Sposób przyrządzenia :
  • pieczarki myjemy dokładnie i kroimy w cienkie plastry
  • cebulę kroimy w piórka, pora w półkrążki, brokuła w drobne kawałki
  • do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzący bulion warzywny, makaron przełamujemy na pół i wkładamy na dno garnka, a na wierzch wsypujemy wszystkie pozostałe składniki wraz z przyprawami - 1/2 łyżeczki tymianku i 1 łyżeczka oregano oraz pieprzem do smaku
  • staramy się wszystko przykryć bulionem i zagotowujemy całość pod przykryciem
  • następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 10-15 minut, aż cały płyn się wchłonie, co jakiś czas mieszając
  • ściągamy z ognia, dodajemy liście szpinaku, mieszamy dokładnie i pozostawiamy na chwilę pod przykryciem, aż zmiękną wedle własnych preferencji
  • podajemy na gorąco i możemy okrasić nieco startym na drobnych oczkach tarki serem żółtym

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz