Pasty niezależnie od rodzaju makaronu, to wdzięczne i wyjątkowo kolorowe dania. Bardzo szybkie do przygotowania, a jednocześnie takie, które "przyjmą" wszystko, co akurat mamy pod ręką, a efekt końcowy zawsze jest satysfakcjonujący zarówno dla oka, jak i naszego zmysłu smaku. W tym wypadku delikatna pierś z kurczaka okraszona sosem z miksu pomidorowego i różyczkami brokuła.
Składniki :
- 1 pierś z kurczaka
- 300g makaronu rigatoni
- 200g różyczek brokuła
- 3 średnie pomidory
- 5-6 suszonych pomidorów z zalewy
- 3-4 ząbki czosnku
- 6-8 łyżek zalewy z pomidorów suszonych
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
- 50g startego parmezanu
- bazylia
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia :
- wymyte różyczki brokuła gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie i odsączamy na sitku
- makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie
- kurczaka myjemy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż się nieco przyrumieni, na koniec solimy i posypujemy pieprzem
- w garnku na rozgrzanej zalewie z suszonych pomidorów podsmażamy pocięte w wąskie paski suszone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek
- następnie dodajemy sparzone, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory
- całość dusimy i mieszamy co jakiś czas, do momentu, aż pomidory rozpadną się i całość przyjmie w miarę jednolitą konsystencję, doprawiamy bazylią
- do sosu dodajemy kurczaka oraz ugotowany makaron oraz starty parmezan i całość dokładnie mieszamy
- danie podajemy na podgrzanych talerzach dekorując brokułami
0 komentarze :
Prześlij komentarz