drobiowe rigatoni z brokułem i suszonymi pomidorami

dodane 3 grudnia 2015


Pasty niezależnie od rodzaju makaronu, to wdzięczne i wyjątkowo kolorowe dania. Bardzo szybkie do przygotowania, a jednocześnie takie, które "przyjmą" wszystko, co akurat mamy pod ręką, a efekt końcowy zawsze jest satysfakcjonujący zarówno dla oka, jak i naszego zmysłu smaku. W tym wypadku delikatna pierś z kurczaka okraszona sosem z miksu pomidorowego i różyczkami brokuła.
Składniki :
  • 1 pierś z kurczaka
  • 300g makaronu rigatoni
  • 200g różyczek brokuła
  • 3 średnie pomidory
  • 5-6 suszonych pomidorów z zalewy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 6-8 łyżek zalewy z pomidorów suszonych
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • 50g startego parmezanu
  • bazylia
  • sól i pieprz
Sposób przyrządzenia :
  • wymyte różyczki brokuła gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie i odsączamy na sitku
  • makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie
  • kurczaka myjemy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż się nieco przyrumieni, na koniec solimy i posypujemy pieprzem
  • w garnku na rozgrzanej zalewie z suszonych pomidorów podsmażamy pocięte w wąskie paski suszone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek
  • następnie dodajemy sparzone, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory
  • całość dusimy i mieszamy co jakiś czas, do momentu, aż pomidory rozpadną się i całość przyjmie w miarę jednolitą konsystencję, doprawiamy bazylią
  • do sosu dodajemy kurczaka oraz ugotowany makaron oraz starty parmezan i całość dokładnie mieszamy
  • danie podajemy na podgrzanych talerzach dekorując brokułami

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz