makaron po chińsku

dodane 8 sierpnia 2015


Pierś z kurczaka w stylu chińskim to szybka potrawa na letnie dni. To paleta smaków i aromatów mieszanki warzyw, przypraw oraz ziół.
Składniki :
  • 1 pierś z kurczaka
  • 150 g pieczarek
  • 3 łyżki grzybów mun
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mała cukinia
  • 2-3 ząbki czosnku
  • imbir (około 3cm)
  • 2 pomarańcze
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • kiełki na patelnie stir- fry
  • 1 łyżka sezamu
  • kilka listków kolendry
  • makaron spaghetti
Sposób przyrządzenia :
  • mięso kroimy i marynujemy w 1 łyżce miodu i 2 łyżkach sosu sojowego
  • resztę miodu mieszamy z sokiem z pomarańczy, resztą soku sojowego i przecierem pomidorowym
  • warzywa kroimy w paski
  • grzyby mun lekko podgotowujemy
  • na 2 łyżkach oleju kolejno smażymy w woku po 2 min : mięso, cebulę, czosnek i imbir, paprykę, kiełki, pieczarki i cukinię oraz grzyby
  • następnie wszystko dusimy razem przez 8 min.
  • wszystko mieszamy z makaronem, posypując sezamem i kolendrą do smaku i aromatu

About on

1 komentarze :