placki z cukinii

dodane 29 lipca 2015


Na wiosnę ziemniaki są wspaniałe, ale do placków się niestety nie nadają. Na szczęście z pomocą przychodzi nam jedno z bardziej uniwersalnych warzyw w kuchni - cukinia. Dzięki temu ulubione placki ziemniaczane możemy z niemałą radością konsumujących zamienić na placki z cukinii. Spróbujcie, a będziecie nie raz za nimi tęsknić.
Składniki :
  • 4 większe cukinie
  • 1 średnia cebula
  • 4 jajka
  • 10-12 łyżek mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżego kopru
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • olej roślinny
Sposób przyrządzenia :
  • cukinie myjemy, odcinamy końcówki, przekrawamy na pół wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne
  • trzemy je na tarce z dużymi oczkami i przekładamy na sitko posypując solą, na koniec całość mieszamy
  • po 10-15 minutach kiedy cukinia puści wodę, odciskamy mocno cały nadmiar płynu i przekładamy do misy
  • cebulę kroimy na drobną kostkę, koper szatkujemy
  • do cukinii dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz, cebulę, koper oraz czosnek przeciśnięty przez praskę
  • całość dokładnie mieszamy
  • uformowane placuszki - nieco grubsze niż te ziemniaczane - smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju roślinnym około 3-4 minut do uzyskania jasnobrązowej barwy

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz