bagietki z kaparowo - czosnkową pastą

dodane 23 lipca 2015


Poszukujecie ciekawego startera na wieczorną domóweczkę? Pastę możecie przygotować wcześniej i tylko podgrzać jak przyjdą goście - moment zastanowienia na ich twarzach przy pierwszym kęsie jest bezcenny, ale po chwili będą przytakiwać takiemu smakowi i z pełnego półmiska pozostaną tylko okruszki.
Składniki :
  • 100-150g chudego boczku
  • 1 średnia cebula - czosnkowa lub czerwona
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 czarnych oliwek z zalewy
  • 10 zielonych oliwek z zalewy
  • 8 kaparów z zalewy
  • 2 łyżki zalewy z kaparów
  • puszka krojonych pomidorów 400g
  • sól, pieprz
  • koper
Sposób przyrządzenia :
  • boczek, oliwki, kapary, cebulę i czosnek kroimy w dosyć drobną kostkę
  • boczek smażymy aż się zarumieni i wylewamy nadmiar tłuszczu
  • dodajemy cebulę i czekamy, aż się zeszkli
  • dodajemy czosnek i podobnie czekamy, aż się zeszkli uważając by się nie przypalił, bo zgorzknieje i zepsuje całą pastę
  • na koniec dodajemy pokrojone oliwki i kapary i jeszcze chwilkę smażymy
  • wlewamy pomidory z puszki lub przygotowujemy sami - bardzo dojrzałe 3-4 sztuki sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę
  • solimy dosyć ostrożnie, pamiętając, że boczek, oliwki i kapary już nadają całości słoności
  • posypujemy pieprzem
  • dajemy nieco roztartego kminu rzymskiego, mieszamy i smażymy całość, aż zredukuje się nadmiar płynu
  • bagietkę kroimy i wkładamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika na kilka minut, aż się przyrumieni
  • przyozdabiamy świeżym koperkiem

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz