Stir fry to danie, które można przygotować na tysiące sposobów, a skoro fasolka szparagowa jest teraz na czasie, to czemu nie zrobić by z niej składnika przewodniego. Spróbujcie takiej wariacji, a nie pożałujecie - lekko, azjatycko i fasolkowo.
Składniki :
- 250-300g piersi z kurczaka
- 300g fasolki szparagowej zielonej lub żółtej
- 1/2 małej czerwonej papryki
- 1 mała cebula
- kilkanaście pieczarek
- 300-400g makaronu tagliatelle
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 limonka
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia :
- marynata: sos sojowy (2 łyżki), miód (2 łyżki) i sok z połowy limonki dokładnie mieszamy
- fasolkę szparagową gotujemy kilka minut by pozostała al dente i przelewamy zimną wodą
- makaron gotujemy i pozostawiamy na durszlaku do ocieknięcia
- pieczarki podsmażamy na patelni, aż nieco zmiękną i odstawiamy
- pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na dosyć duże kawałki
- rozgrzewamy olej na patelni, podsmażamy kurczaka kilka minut
- do kurczaka dodajemy paprykę i cebulę, mieszając smażymy kilka minut
- dodajemy fasolkę oraz pieczarki i smażymy kolejne 2-3 minuty
- wlewamy marynatę, opruszamy pieprzem, mieszamy dokładnie
- po 2-3 minutach dodajemy ugotowane tagliatelle, mieszamy i czekamy, aż makaron nabierze temperatury
- podajemy skrapiając sokiem z limonki
0 komentarze :
Prześlij komentarz