stir fry z fasolką szparagową i kurczakiem

dodane 9 sierpnia 2015


Stir fry to danie, które można przygotować na tysiące sposobów, a skoro fasolka szparagowa jest teraz na czasie, to czemu nie zrobić by z niej składnika przewodniego. Spróbujcie takiej wariacji, a nie pożałujecie - lekko, azjatycko i fasolkowo.
Składniki :
  • 250-300g piersi z kurczaka
  • 300g fasolki szparagowej zielonej lub żółtej
  • 1/2 małej czerwonej papryki
  • 1 mała cebula
  • kilkanaście pieczarek
  • 300-400g makaronu tagliatelle
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 limonka
  • sól i pieprz
Sposób przyrządzenia :
  • marynata: sos sojowy (2 łyżki), miód (2 łyżki) i sok z połowy limonki dokładnie mieszamy
  • fasolkę szparagową gotujemy kilka minut by pozostała al dente i przelewamy zimną wodą
  • makaron gotujemy i pozostawiamy na durszlaku do ocieknięcia
  • pieczarki podsmażamy na patelni, aż nieco zmiękną i odstawiamy
  • pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na dosyć duże kawałki
  • rozgrzewamy olej na patelni, podsmażamy kurczaka kilka minut
  • do kurczaka dodajemy paprykę i cebulę, mieszając smażymy kilka minut
  • dodajemy fasolkę oraz pieczarki i smażymy kolejne 2-3 minuty
  • wlewamy marynatę, opruszamy pieprzem, mieszamy dokładnie
  • po 2-3 minutach dodajemy ugotowane tagliatelle, mieszamy i czekamy, aż makaron nabierze temperatury
  • podajemy skrapiając sokiem z limonki

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz