bakłażany z orientalną pastą

dodane 11 sierpnia 2015


Na upalne dni, podane na gorąco czy też mocno wystudzone wydają się idealną propozycją. Świetne z dodatkiem boczku czy też w wersji zupełnie wegańskiej. Bakłażany z taką pastą to idealne danie i bogate w bardzo intensywne smaki orientu.
Składniki :
  • 8-10 plastrów bakłażana
  • 100-150g chudego boczku ( opcjonalnie )
  • 1 średnia cebula - czosnkowa lub czerwona
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 czarnych oliwek z zalewy
  • 10 zielonych oliwek z zalewy
  • 8 kaparów z zalewy
  • 2 łyżki zalewy z kaparów
  • puszka krojonych pomidorów 400g
  • nać pietruszki lub kolędry
  • sól, pieprz
Sposób przyrządzenia :
  • boczek, oliwki, kapary, cebulę i czosnek kroimy w dosyć drobną kostkę
  • boczek smażymy aż się zarumieni i wylewamy nadmiar tłuszczu
  • dodajemy cebulę i czekamy, aż się zeszkli
  • dodajemy czosnek i podobnie czekamy, aż się zeszkli uważając by się nie przypalił, bo zgorzknieje i zepsuje całą pastę
  • na koniec dodajemy pokrojone oliwki i kapary i jeszcze chwilkę smażymy
  • wlewamy pomidory z puszki lub przygotowujemy sami - bardzo dojrzałe 3-4 sztuki sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę
  • solimy dosyć ostrożnie, pamiętając, że boczek, oliwki i kapary już nadają całości słoności
  • posypujemy pieprzem
  • dajemy nieco roztartego kminu rzymskiego oraz zalewę z kaparów, mieszamy i smażymy całość, aż zredukuje się nadmiar płynu
  • w międzyczasie podgrzewamy na patelni bez tłuszczu plastry bakłażana przygotowane dzień wcześniej
  • bakłażana wykładamy na talerze, okraszamy ciepłą pastą i posypujemy drobno posiekaną pietruszką/kolendrą

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz