Bakłażan jest trochę niedocenianym warzywem w naszym kraju, co może wynikać z trudności w jego właściwym przygotowaniu do podania. Można go podawać na dziesiątki sposobów w setkach przepisów. Tym razem proponujemy Wam sposób dzięki, któremu podawany w plastrach będzie miał konsystencję idealnie taką jaka jak w daniach z krajów muzułmańskich - musi być miękki i wilgotny jednocześnie, wręcz rozpływać się w ustach.
Składniki :
- 2-3 średnie bakłażany
- olej rzepakowy
- sól
Sposób przyrządzenia :
- bakłażany myjemy i kroimy w plastry o grubości 5-8mm
- plastry posypujemy z dwóch stron solą i odstawiamy na pół godziny, by bakłażan się "wypocił"
- osuszamy ręcznikiem papierowym z każdej strony
- każdy plaster smarujemy palcami niewielką ilością oleju - bakłażan, to straszny "pijak", więc wchłonie każdą ilość niepotrzebnych kalorii
- rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu i obsmażamy plastry z dwóch stron aż się zarumienią
- obsmażone przekładamy do garnka i trzymamy pod przykryciem - temperatura i wilgoć zrobią swoje
- kiedy bakłażan odstoi w garnku (odstawiamy na noc do lodówki) blisko dobę jest gotowy do podania po podgrzaniu jako dodatek lub część dania jak również na zimno - ma wtedy pożądaną konsystencję
0 komentarze :
Prześlij komentarz