bakłażanowe plastry - dodatek do wielu dań orientu

dodane 1 lipca 2015


Bakłażan jest trochę niedocenianym warzywem w naszym kraju, co może wynikać z trudności w jego właściwym przygotowaniu do podania. Można go podawać na dziesiątki sposobów w setkach przepisów. Tym razem proponujemy Wam sposób dzięki, któremu podawany w plastrach będzie miał konsystencję idealnie taką jaka jak w daniach z krajów muzułmańskich - musi być miękki i wilgotny jednocześnie, wręcz rozpływać się w ustach.
Składniki :
  • 2-3 średnie bakłażany
  • olej rzepakowy
  • sól
Sposób przyrządzenia :
  • bakłażany myjemy i kroimy w plastry o grubości 5-8mm
  • plastry posypujemy z dwóch stron solą i odstawiamy na pół godziny, by bakłażan się "wypocił"
  • osuszamy ręcznikiem papierowym z każdej strony
  • każdy plaster smarujemy palcami niewielką ilością oleju - bakłażan, to straszny "pijak", więc wchłonie każdą ilość niepotrzebnych kalorii
  • rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu i obsmażamy plastry z dwóch stron aż się zarumienią
  • obsmażone przekładamy do garnka i trzymamy pod przykryciem - temperatura i wilgoć zrobią swoje
  • kiedy bakłażan odstoi w garnku (odstawiamy na noc do lodówki) blisko dobę jest gotowy do podania po podgrzaniu jako dodatek lub część dania jak również na zimno - ma wtedy pożądaną konsystencję

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz