Letnia opcja na lunch - grilowany łosoś, cukinia, orzeszki pini oraz duża ilość koperku i ziół. Możemy taką sałatkę podawać z grillowanym pieczywem.
Składniki :
- 1 średnia cukinia, około 300g
- sól morska, swieżo zmielony pieprz
- 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek + dodatkowo do serwowania wraz z pieczywem
- 150g łososia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- garść orzeszków pini
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki posiekanych świeżych ziół - koperek, tymianek lub szczypiorek
- 3 łyżki tartego parmezanu
Sposób przyrządzenia :
- cukinię myjemy, odcinamy końce, kroimy na cienkie ( około 3-4 mm ) plasterki, oprószamy delikatnie solą i kładziemy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, grillujemy przez około 7-10 minut, aż cukinia nieco zmięknie, następnie przewracamy na drugą stronę i grillujemy około 5 minut, w czasie grillowania skrapiamy cukinię oliwą z oliwek, aby się nie przesuszyła
- czerwoną cebulę kroimy w krążki, podsmażamy delikatnie
- piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C i ustawiamy termoobieg
- łososia opłukujemy, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny
- blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie do rozgrzanego piekarnika wkładamy łososia i skrapiamy go oliwą z oliwek, pieczemy 15-18 min.
- na patelni podsmażamy orzeszki pini na złocisty kolor
- kiedy łosoś będzie zarumieniony i gotowy kroimy go na paski, dodajemy cukinię, orzeszki pini, czerwoną cebule, koperek, tymianek, skrapiamy wszystko oliwą z oliwek, dodajemy pieprz i tarty parmezan
0 komentarze :
Prześlij komentarz