pieczeń z boczku z natką pietruszki

dodane 24 marca 2016


Wielkimi krokami zbliżają się święta wielkanocne, więc po czterdziestu postnych dniach warto przygotować jakieś danie mięsne. Najlepiej będzie jeśli na Waszym stole zagości coś, co będzie ciekawą alternatywą dla smakujących jednakowo wędlin, których macie za pewne dosyć na co dzień. To danie niezwykle proste do wykonania, więc dajcie się skusić.
Składniki :
  • 2kg chudego surowego boczku
  • 3 spore pęczki naci pietruszki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki Vegety
  • sól i pieprz
Sposób przyrządzenia :
  • boczek mielimy w maszynce do mięsa (możemy zamiennie około 1/4 wagi mięsa zamiast boczku użyć łopatki wieprzowej bądź karczku)
  • nać pietruszki dokładnie siekamy i dodajemy do mięsa
  • posypujemy Vegetą
  • pieprzymy i solimy uważając, by nie dodać zbyt dużo soli - Vegeta też zawiera sól
  • wlewamy szklankę mleka i całość wyrabiamy dłonią na jednolitą masę
  • w wąskiej foremce umieszczamy rękaw do pieczenia zamknięty szczelnie z jednej strony
  • do rękawa nakładamy masę i ugniatamy by idealnie wypełnić całą przestrzeń
  • rękaw szczelnie zamykamy i wkładamy na 1,5h do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika
  • na około 20 minut przed końcem pieczenia odcinamy wierzch rękawa by przypiec pieczeń od góry
  • foremkę wyciągamy i ostrożnie odlewamy gorący wytopiony tłuszcz
  • pieczeń można podać na gorąco jako danie główne z ziemniakami, ryżem lub po wystudzeniu świetnie nadaje się do chleba zamiast wędlin

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz