strona główna » , , , , » wiosenny omlet z awokado, z blanszowanym szpinakiem i fetą

wiosenny omlet z awokado, z blanszowanym szpinakiem i fetą

dodane 5 marca 2016


Wiosna powoli puka do naszych domów, a nasze zmysły coraz bardziej są jej spragnione - jej kolorów, smaków i zapachów. Dlatego tym bardziej warto przygotować takie szybkie, proste i wiosenne danie jak omlet z bukietem witamin oraz serem fetą i grillowaną kromką chleba wieloziarnistego, które przybliży nas do wiosny i sprawią tyle frajdy naszemu podniebieniu. Szybko, zdrowo i zachwyci wszystkich przy Waszym stole. Spróbujcie, bo warto złapać już teraz kawałek wiosny na talerzu.
Składniki :
  • 2 jajka
  • 1/4 awokado
  • 100g liści świeżego szpinaku
  • 50g sera typu greckiego
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • kilka kiełków słonecznika
Sposób przyrządzenia :
  • na patelni roztapiamy masło i dodajemy liście szpinaku, blanszujemy je przez kilka minut na niewielkim ogniu, aż nieco zmiękną, ale wciąż pozostaną chrupkie i delikatnie solimy, a następnie ściągamy na osobny talerz
  • jajka wbijamy do kubka, dodajemy soli oraz zioła prowansalski i dokładnie mieszamy, aż masa osiągnie jednolitą konsystencję
  • patelnie dajemy na ogień, dodajemy 1/2 łyżki masła i przykrywamy pokrywką - masło się roztopi, a pokrywka nabierze odpowiedniej temperatury
  • masę jajeczną wlewamy na rozgrzaną patelnię, na wierzch dodajemy zblanszowany szpinak oraz pokrojone w kostkę awokado i ser typu greckiego
  • całość delikatnie posypujemy pieprzem i smażymy pod przykryciem na małym ogniu przez 3-5 minut, aż jajka się zetną i podajemy na podgrzanym w piekarniku talerzu posypując kiełkami ze słonecznika - najlepiej z własnego, domowego wysiewu

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz