Smak dzieciństwa, który pamiętamy jeszcze od naszych babć. W maju i czerwcu możemy sami wrócić do ich przetworów i smakować ogórki przy każdej okazji - w sałatkach, do dań głównych czy nawet same. Najlepiej smakują takie lekko ukiszone po zaledwie 1,5-2 dób od przygotowania.
Składniki :
- 1,5kg młodych drobnych ogórków
- 2 litry wody
- 2 łyżki soli
- 8 ząbków czosnku
- 1 łyżka gorczycy
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- kawałek chrzanu - korzenia (6-8cm)
- 4-5 gałązek kopru - kwiatów
- 10 liści wiśni
Sposób przyrządzenia :
- wodę z solą i zielem angielskim gotujemy i studzimy
- ogórki myjemy dokładnie i odcinamy końcówki by szybciej nabrały
- w kamionkowym naczyniu układamy na przemian koper, ogórki - na dno dajemy te największe, liście wiśni, czosnek i posypujemy gorczycą
- całość szczelnie upchaną zalewamy wystudzoną zalewą by całość zakryć
- naczynie przykrywamy talerzem i dociążamy
0 komentarze :
Prześlij komentarz