ogórki małosolne

dodane 28 czerwca 2015


Smak dzieciństwa, który pamiętamy jeszcze od naszych babć. W maju i czerwcu możemy sami wrócić do ich przetworów i smakować ogórki przy każdej okazji - w sałatkach, do dań głównych czy nawet same. Najlepiej smakują takie lekko ukiszone po zaledwie 1,5-2 dób od przygotowania.
Składniki :
  • 1,5kg młodych drobnych ogórków
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 łyżka gorczycy
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • kawałek chrzanu - korzenia (6-8cm)
  • 4-5 gałązek kopru - kwiatów
  • 10 liści wiśni
Sposób przyrządzenia :
  • wodę z solą i zielem angielskim gotujemy i studzimy
  • ogórki myjemy dokładnie i odcinamy końcówki by szybciej nabrały
  • w kamionkowym naczyniu układamy na przemian koper, ogórki - na dno dajemy te największe, liście wiśni, czosnek i posypujemy gorczycą
  • całość szczelnie upchaną zalewamy wystudzoną zalewą by całość zakryć
  • naczynie przykrywamy talerzem i dociążamy

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz