Karkówka - królówa polskich grillowanych specjałów. Ponoć najbardziej lubią ją mężczyźni, ale i kobiety nią nie gardzą. Największą sztuką jest ją właściwie wysmażyć, a wcześniej zamarynować. Jeśli wszystko pójdzie prawidłowo to zachwytów jej smakiem nie ma końca.
Składniki :
- karkówka wieprzowa
- marynata czosnkowa Provitus
Sposób przyrządzenia :
- karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w plastry 1,5-2cm i rozgniatamy dłonią
- nacieramy ją dosyć obficie marynatą - moją ulubioną i sprawdzoną od lat jest płynna marynata czosnkowa firmy Provitus
- tak przygotowane mięso wstawiamy na dobę do lodówki
- po 24h przekładamy karkówkę do zamrażarki - mrożona karkówka wyśmienicie kruszeje i jest dużo delikatniejszawarto przygotować na raz więcej mięsa i po porcjować go, by tylko odpowiednią ilość wyciągać z zamrażarki na kilka godzin przed grillowaniem
- po odmrożeniu pieczemy około 4-6 minut z każdej strony na bardzo gorącym żarze, by szybko zamknąć pory w mięsie i pozostawić go wilgotnym wewnątrz - cała sztuka polega na tym, by piec karkówkę krótko w bardzo wysokiej temperaturze, a nie długo w niskiej, wtedy mięso wysycha i staje się gumowate
0 komentarze :
Prześlij komentarz