soczysta karkówka z grilla

dodane 27 czerwca 2015


Karkówka - królówa polskich grillowanych specjałów. Ponoć najbardziej lubią ją mężczyźni, ale i kobiety nią nie gardzą. Największą sztuką jest ją właściwie wysmażyć, a wcześniej zamarynować. Jeśli wszystko pójdzie prawidłowo to zachwytów jej smakiem nie ma końca.
Składniki :
  • karkówka wieprzowa
  • marynata czosnkowa Provitus
Sposób przyrządzenia :
  • karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w plastry 1,5-2cm i rozgniatamy dłonią
  • nacieramy ją dosyć obficie marynatą - moją ulubioną i sprawdzoną od lat jest płynna marynata czosnkowa firmy Provitus
  • tak przygotowane mięso wstawiamy na dobę do lodówki
  • po 24h przekładamy karkówkę do zamrażarki - mrożona karkówka wyśmienicie kruszeje i jest dużo delikatniejsza
    warto przygotować na raz więcej mięsa i po porcjować go, by tylko odpowiednią ilość wyciągać z zamrażarki na kilka godzin przed grillowaniem
  • po odmrożeniu pieczemy około 4-6 minut z każdej strony na bardzo gorącym żarze, by szybko zamknąć pory w mięsie i pozostawić go wilgotnym wewnątrz - cała sztuka polega na tym, by piec karkówkę krótko w bardzo wysokiej temperaturze, a nie długo w niskiej, wtedy mięso wysycha i staje się gumowate

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz