tagliatelle z polędwiczkami wieprzowymi

dodane 30 czerwca 2015


Polędwiczki wieprzowe to mięso, które wdzięcznie odnajduje się w bardzo różnych kompozycjach. Ta z tagliatelle niesie ze sobą dużą dozę delikatnych smaków i aromatów, które razem komponują się w bardzo ciekawe danie.
Składniki :
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • makaron tagliatelle 250g
  • pół naci kolendry
  • 100g boczku
  • mała cukinia
  • 50-80g łuskanego słonecznika
  • 2-3 ząbki czosnku
  • parmezan
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól, pieprz, cząber
Sposób przyrządzenia :
  • polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na plastry grubości 1cm, rozgniatamy delikatnie dłonią i oprószamy solą i pieprzem
  • boczek kroimy w drobniutką kosteczkę
  • cukinię myjemy, nie obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy na cienkie słupki 0,5x0,5cm o długości około 3-4cm
  • czosnek drobno siekamy
  • makaron (używam surowy Nonna Mio z Lidl'a) gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie i niewielką ilością oliwy
  • słonecznik prażymy na małej patelni aż się zarumieni
  • na patelni rozgrzewamy olej i na dużym ogniu kładziemy polędwiczki, po chwili je obracamy by zamknąć wilgoć wewnątrz kawałków mięsa - trzeba uważać by nie przesuszyć mięsa
  • zmniejszamy nieco ogień, dodajemy nieco cząbru oraz boczek i czosnek, a po chwili cukinię i tak mieszając smażymy przez kilka minut
  • dodajemy odcedzony makaron i mieszamy całość
  • porcje wykładamy na talerze - najlepiej nieco podgrzane w piekarniku, posypujemy słonecznikiem, sporą ilością posiekanej kolendry oraz startym parmezanem

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz