strona główna » , , , » pstrąg łososiowy z cukinią i ziemniakami

pstrąg łososiowy z cukinią i ziemniakami

dodane 14 sierpnia 2015


Ryby stają się coraz popularniejsze i coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Tym razem wybieramy pstrąga łososiowego, który z wyglądu bardzo przypomina łososia i ma niezwykle intrygujący smak, a także zawiera wiele wartości odżywczych i jest bogaty w cenne kwasy omega 3.
Składniki :
  • 400 g ryby ( pstrąga łososiowego )
  • 60 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • 300 g młodych ziemniaków
  • 1 cukinia
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • garść roszponki
Sposób przyrządzenia :
  • ziemniaki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki, wkładamy do osolonej wody i podgotowujemy
  • cukinię kroimy w półksiężyce, solimy i polewamy oliwą z oliwek
  • rybę myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie obtaczamy w mące
  • rybę smażymy na patelni w oliwie z dwóch stron po 4 minuty
  • blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
  • podgotowane ziemniaki oraz cukinię wykładamy na blaszkę, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i ziołami prowansalskimi i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ziemniaki będą miały złocisty kolor
  • gotowe ziemniaki, cukinię, rybę wykładamy na talerze i posypujemy roszponką - doda nam kremowego i lekkiego smaku

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz