Sałatka kalafiorowa z lubczykiem idealnie pasuje do grillowanych mięs, ale nie tylko. Można ją podawać jako lekkie danie na lunch, a także jako przystawka do obiadu. Jest prosta do wykonania i jednocześnie wartościowa.
Składniki :
- 1 mały kalafior
- 2 duże pomidory
- pół szklanki kukurydzy konserwowej
- garść liści lubczyku
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia :
- z kalafiora pozbywamy się głębia i usuwamy niepotrzebne liście, myjemy i gotujemy go w osolonej wodzie, aż będzie all dente
- jajka gotujemy na twardo około 10 minut i kroimy w kostkę
- następnie do dużej miski dajemy ugotowane i ostudzone różyczki kalafiora, pokrojone w kostkę pomidory, kukurydzę oraz posiekany lubczyk, a także jajka
- wszystkie składniki solimy i pieprzymy, a następnie zalewamy wymieszanymi wcześniej majonezem z jogurtem naturalnym
0 komentarze :
Prześlij komentarz