Hiszpania to nie tylko pealla. Cały Półwysep Iberyjski jest przesiąknięty kuchnią kontynentu europejskiego, a także znacznymi wpływami kuchni arabskiej jak i szeroko pojętej śródziemnomorskiej, więc znajdziemy w niej wiele inspiracji i ciekawych połączeń. To właśnie takie jedno danie, które równie dobrze można było by spotkać w innym regionie Morza Śródziemnego.
Składniki :
- 1 pierś z kurczaka
- 2 średnie bakłażany
- 1/2 średniej cukinii
- 4 pomidory
- 200g oliwek zielonych
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- oregano
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przyrządzenia :
- bakłażana myjemy i kroimy w ćwierćplastry, a następnie przekładamy warstwami na durszlak i solimy każdą warstwę - pozostawiamy na około 20 minut
- marchewkę ścieramy na tarce do jarzyn i podsmażamy w rozgrzanej na patelni oliwie
- cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do smażącej się marchewki, a z cukinii usuwamy gniazda nasienne i pokrojoną w ćwierć plastry także dodajemy - całość smażymy, aż cebula się zeszkli, a cukinia nieco zmięknie i ściągamy z patelni
- bakłażana odciskamy z nadmiaru płynu, obsmażamy jak najdokładniej z każdej strony, aż się nieco zrumieni i także ściągamy z patelni
- kurczaka kroimy w drobną kostkę i obsmażamy, a następnie dodajemy przygotowane wcześniej marchewkę z cebulą i bakłażany - wszystko razem mieszamy i dusimy pod przykryciem
- pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy w grubszą kostkę i następnie dodajemy do pozostałych składników
- pod koniec dodajemy oregano, sól i pieprz do smaku oraz zielone oliwki całe lub krojone w połówki, dla smaku możemy również dodać 2-3 łyżki zalewy z oliwek
0 komentarze :
Prześlij komentarz