sałatka z cukinią i prażonym słonecznikiem na gorąco

dodane 15 września 2015


Tą "sałatkę" możemy przygotować szybko jako przystawkę do innych dań lub jako właściwą potrawę, gdy wieczorem, po pracy nie mamy za wiele czasu i przede wszystkim nie wypada się już zbytnio najadać. Warto czasami zrobić taki mix warzyw, które pozostały nam w lodówce.
Składniki :
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3-4 suszone pomidory z zalewy
  • kilkanaście pomidorów koktajlowych
  • 3-4 łyżki łuskanego słonecznika
  • 5-8 dkg chudego boczku
  • sól i pieprz
  • oregano
  • oliwa z oliwek
  • kilka gałązek świeżego kopru
Sposób przyrządzenia :
  • boczek i paprykę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni - można dodać nieco oliwy z oliwek
  • gdy papryka nieco zmięknie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czekamy, aż się zeszkli
  • następnie dodajemy cukinię - myjemy ją, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę
  • do smażącej się cukinii dodajemy nieco oliwy z oliwek oraz pieprzymy
  • gdy cukinia już zmięknie dodajemy oregano do smaku oraz pokrojone suszone pomidory (można dodać także 2 łyżki zalewy z pomidorów) oraz pokrojone na połówki pomidory koktajlowe
  • całość solimy do smaku i smażymy, aż zredukuje się płyn, a pomidory koktajlowe nieco zmiękną i zagrzeją się
  • danie podajemy posypane prażonym słonecznikiem oraz drobno posiekanym, świeżym koperkiem

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz