Tą "sałatkę" możemy przygotować szybko jako przystawkę do innych dań lub jako właściwą potrawę, gdy wieczorem, po pracy nie mamy za wiele czasu i przede wszystkim nie wypada się już zbytnio najadać. Warto czasami zrobić taki mix warzyw, które pozostały nam w lodówce.
Składniki :
- 1 mała cukinia
- 1/2 średniej cebuli
- 1/2 czerwonej papryki
- 3-4 suszone pomidory z zalewy
- kilkanaście pomidorów koktajlowych
- 3-4 łyżki łuskanego słonecznika
- 5-8 dkg chudego boczku
- sól i pieprz
- oregano
- oliwa z oliwek
- kilka gałązek świeżego kopru
Sposób przyrządzenia :
- boczek i paprykę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni - można dodać nieco oliwy z oliwek
- gdy papryka nieco zmięknie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czekamy, aż się zeszkli
- następnie dodajemy cukinię - myjemy ją, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę
- do smażącej się cukinii dodajemy nieco oliwy z oliwek oraz pieprzymy
- gdy cukinia już zmięknie dodajemy oregano do smaku oraz pokrojone suszone pomidory (można dodać także 2 łyżki zalewy z pomidorów) oraz pokrojone na połówki pomidory koktajlowe
- całość solimy do smaku i smażymy, aż zredukuje się płyn, a pomidory koktajlowe nieco zmiękną i zagrzeją się
- danie podajemy posypane prażonym słonecznikiem oraz drobno posiekanym, świeżym koperkiem
0 komentarze :
Prześlij komentarz