strona główna » , , » risotto z krewetkami i cukinią

risotto z krewetkami i cukinią

dodane 10 września 2015


Wyjątkowość krewetek oraz kremowy smak i konsystencja risotto to doskonałe połączenie, które zdecydowanie podkreśli ostrość chilli. Idealne danie dla dwojga z lampką białego wina.
Składniki :
  • ryż na risotto
  • 200g ugotowanych krewetek
  • 50g masła
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 cukinia
  • 1 szklanka groszku zielonego (może być mrożony)
  • natka pietruszki
  • 200ml wytrawnego białego wina
  • 500ml bulionu warzywnego lub rybnego
  • 1 awokado
  • rukola
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
Sposób przyrządzenia :
  • kostkę bulionu rybnego lub warzywnego zalewamy gorąca wodą
  • masło rozgrzewamy na dużej patelni, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, dodajemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy około 3 minuty, a następnie dodajemy ryż risotto i mieszamy łyżką około 2 minuty
  • do ryżu wlewamy małą lampkę białego wina, redukujemy na ogniu, a następnie wlewamy stopniowo bulion i czekamy aż się zredukuje - czynność powtarzamy
  • w tym samym czasie na mniejszej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy krewetki i przeciśnięty przez praskę czosnek
  • cukinię myjemy i kroimy w kostkę, papryczkę chili kroimy drobno - pestek się pozbywamy, a następnie wszystko dodajemy do krewetek
  • kiedy ryż zrobi się miękki dodajemy do niego szklankę zielonego groszku, krewetki z cukinią oraz sok z cytryny
  • doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy, dodajemy starty parmezan, a także łyżkę śmietany
  • podając posypujemy natką pietruszki
  • risotto doskonale smakuje ze świeżą rukolą oraz awokado

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz