Wyjątkowość krewetek oraz kremowy smak i konsystencja risotto to doskonałe połączenie, które zdecydowanie podkreśli ostrość chilli. Idealne danie dla dwojga z lampką białego wina.
Składniki :
- ryż na risotto
- 200g ugotowanych krewetek
- 50g masła
- 50ml oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 cukinia
- 1 szklanka groszku zielonego (może być mrożony)
- natka pietruszki
- 200ml wytrawnego białego wina
- 500ml bulionu warzywnego lub rybnego
- 1 awokado
- rukola
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Sposób przyrządzenia :
- kostkę bulionu rybnego lub warzywnego zalewamy gorąca wodą
- masło rozgrzewamy na dużej patelni, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, dodajemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy około 3 minuty, a następnie dodajemy ryż risotto i mieszamy łyżką około 2 minuty
- do ryżu wlewamy małą lampkę białego wina, redukujemy na ogniu, a następnie wlewamy stopniowo bulion i czekamy aż się zredukuje - czynność powtarzamy
- w tym samym czasie na mniejszej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy krewetki i przeciśnięty przez praskę czosnek
- cukinię myjemy i kroimy w kostkę, papryczkę chili kroimy drobno - pestek się pozbywamy, a następnie wszystko dodajemy do krewetek
- kiedy ryż zrobi się miękki dodajemy do niego szklankę zielonego groszku, krewetki z cukinią oraz sok z cytryny
- doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy, dodajemy starty parmezan, a także łyżkę śmietany
- podając posypujemy natką pietruszki
- risotto doskonale smakuje ze świeżą rukolą oraz awokado
0 komentarze :
Prześlij komentarz