Nadchodzi jesień i chłodniejsze dni, wiec proponujemy Wam gorący, wartościowy i sycący barszcz biały. Wspomnienie smaku z dzieciństwa, jaki serwowały nam nasze babcie - takie tradycyjne polskie pyszności.
Składniki :
- 500g mięsa wieprzowego z kością
- 500g surowej białej kiełbasy
- 500g ziemniaków
- 200g wędzonego boczku
- 250ml zakwasu - barszczu białego
- 4 jajka na twardo
- 1 porcja włoszczyzny
- 1 duża cebula
- 1 mała cebula
- 5 suszonych grzybów - podgrzybki
- 5 ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 łyżeczki soli
Sposób przyrządzenia :
- do dużego garnka wkładamy opłukane i pokrojone mięso wieprzowe, wlewamy 3 litry wody, solimy i gotujemy pod przykryciem 30 minut
- następnie dodajemy opłukaną kiełbasę, obrane i opłukane warzywa - włoszczyznę, dużą cebulę w całości, suszone grzyby, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie i wszystko gotujemy około 1 godzinę
- dodajemy zakwas barszczu białego, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, łyżeczkę chrzanu i jeszcze gotujemy przez chwilę
- małą cebulę kroimy drobniutko, a wędzony boczek w bardzo drobną w kostkę i następnie podsmażamy razem na złocisty kolor
- jajka gotujemy na twardo 10 minut
- pod koniec gotowania dodajemy majeranek oraz świeżo zmielony pieprz, a ugotowaną kiełbasę kroimy w plastry 1-1,5cm
- można na koniec dodać nieco śmietany i mąki, ale zdrowiej będzie w wersji niezabielanej i niezagęszczanej dodatkowo
- barszcz możemy podawać z ugotowanymi osobno ziemniakami, jajkiem na twardo oraz łyżką wcześniej podsmażonej cebuli z boczkiem
0 komentarze :
Prześlij komentarz