muffinki croque madamme z pieczarkami i papryką

dodane 5 września 2015


Śniadanie szczególnie weekend'owe uchodzi za niezwykle rodzinny posiłek. Warto więc czasami spędzić więcej czasu na przygotowaniach i wspólnych rozmowach niż "pędzić" do stołu jak w ciągu tygodnia. Dobre, zdrowe i pożywne śniadanie to gwarancja udanego dnia, a muffinki croque madamme, to właśnie takie porządne weekendowe śniadanie dla całej rodzinki.
Składniki :
  • 4 jajka
  • 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
  • 4 plastry polędwicy sopockiej
  • 4 plastry sera żółtego salami
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 niedużej cebuli
  • 4-5 średnich pieczarek
  • sól i pieprz
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła/margaryny
  • słodka papryka w proszku
  • szczypior z cebulkami
  • roszponka
  • kilka pomidorków koktajlowych
Sposób przyrządzenia :
  • paprykę, cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę
  • pieczarki smażymy na patelni, aż puszczą wodę i się zredukują - w międzyczasie soląc i dodając nieco słodkiej papryki w proszku
  • do pieczarek dodajemy pół łyżki masła/margaryny oraz cebulę i paprykę, smażymy aż cebula nieco zmięknie i ściągamy z ognia
  • z chleba tostowego usuwamy skórkę i każdą z kromek rozwałkowujemy na płasko
  • foremki do muffinek (4 sztuki) smarujemy od wewnątrz masłem/margaryną i dokładnie obsypujemy bułką tartą by pokryć całą powierzchnię
  • na dno foremki układamy kolejno rozwałkowany chleb, plaster polędwicy sopockiej - wersja dla "mięsożernych" - oraz plaster sera żółtego i kilka krążków pokrojonych cebulek ze szczypioru
  • następnie do każdej z foremek wykładamy przygotowany wcześniej ciepły farsz z pieczarkami, cebulą i papryką
  • wbijamy jajko zachowując żółtko w całości
  • po wierzchu możemy posypać kawałkami papryki i pieczarek, ale należy je skropić oliwą z oliwek by się nie przypaliły
  • całość posypujemy gruboziarnistą solą morską oraz nieco pieprzymy
  • tak przygotowane foremki wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy z termoobiegiem około 15-18 minut tak by białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne
  • muuffinki delikatnie wyjmujemy z foremek i posypane zielonym szczypiorem podajemy na talerzu razem z roszponką oraz pieczonymi równolegle przez kilka minut połówkami pomidorów koktajlowy
  • dobrze smakują też z tościkami z serem żółtym i ziołami prowansalskimi, które możemy razem z muffinkami upiec w piekarniku

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz