tradycyjne tabbouleh

dodane 4 września 2015


"Zielona sałatka" - nazwa, którą zawdzięcza znacznym ilościom siekanych liści świeżych ziół - pietruszki, mięty i kolendry, to najlepsza wizytówka tak rzadko spotykanej w naszym kraju kuchni libańskiej. Prostota tabbouleh - tej bliskowschodniej potrawy z pewnością przypadnie Wam do gustu przez aromat świeżych ziół przepleciony smakiem surowego ogórka i pomidorów.
Składniki :
  • 1 szklanka drobnej kaszy bulgur
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1/2 cytryny
  • 2 dojrzałe pomidory
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 2 pęczki naci pietruszki
  • 2 garści świeżej mięty
  • 2 garści świeżej kolendry
  • 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem
  • 1 kostka rosołowa lub pół litra bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
Sposób przyrządzenia :
  • zagotowujemy bulion lub przygotowujemy go z kostki - 2 szklanki, gasimy ogień gdy wrze i wsypujemy do niego szklankę kaszy bulgur, przykrywamy przykrywką i pozostawiamy pod przykryciem przez 15-20 minut co jakiś czas mieszając - kasza powinna wchłonąć cały płyn i pozostać sypka
  • pomidory sparzamy, obieramy za skóry i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do sporej miski
  • ogórka obieramy w "co drugi pasek" tak, aby zostawić nieco zielonej skórki i kroimy w drobną kosteczkę
  • pietruszkę, miętę i kolendrę myjemy pod zimną wodą i dokładnie siekamy
  • szczypiorek z dymką kroimy w cienkie plasterki
  • ząbek czosnku przeciskamy i wraz z pozostałymi składnikami przekładamy do miski
  • wsypujemy przestygniętą kaszę, wyciskamy sok z połowy cytryny oraz ścieramy z niej skórę
  • pomidory koktajlowe kroimy w połówki lub ćwiartki zgodnie z własnym gustem i dodajemy do reszty
  • całość dokładnie mieszamy w misce, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem
  • warto schłodzić w lodówce przed podaniem

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz