sushi po arabsku z serem owczym

dodane 18 września 2015


Wszystkie smaki można mieszać i dowolnie komponować - najlepszym przykładem niech będzie to arabskie "sushi". Typowy arabski chleb pita wraz z nadzieniem, pokrojony i ułożony na talerzu niczym japoński prawdziwy odpowiednik - tym zaskoczycie swoich gości, gwarantujemy.
Składniki :
  • 2 większe chlebki pita
  • 1 nieduży ogórek szklarniowy
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 50g zielonych oliwek z zalewy
  • 100g sera owczego typu greckiego
  • czarnuszka
  • nać pietruszki
Sposób przyrządzenia :
  • przygotowane wcześniej chlebki pita - obkrawamy na kształt prostokąta o długości około 18-20cm
  • rozdzielamy dwie warstwy i każdą z nich kładziemy zewnętrzną/chrupką stroną ku dołowi
  • ser kroimy polanym gorącą, bieżącą wodą nożem na plastry o grubości około 3-4mm i układamy na całej szerokości, około 4cm od krótszej krawędzi chlebka pita
  • na ser dajemy plaster krojonego wzdłuż ogórka o grubości około 4-5mm (z zieloną skórką)
  • na ogórku układamy cienką warstwę pasków z czerwonej papryki, a następnie pokrojone w krążki zielone oliwki, cebulę pokrojoną w piórka i warstwę naci pietruszki
  • całość zawijamy w rulon tak, by pozostawione 4cm zostało zawinięte do wewnątrz
  • teraz świeżo naostrzonym nożem - najlepiej długi jak do filetowania, delikatnie kroimy na odcinki 3-4cm i kładziemy delikatnie na talerzu - ta wersja "sushi" jest dużo delikatniejsza, łamliwa niż ta dalekowschodnia
  • całość przyozdabiamy cienkimi paskami ogórka i papryki oraz posypujemy czarnuszką tak by przywarła do sera

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz