Chlebki pide znane z Turcji jak i z całego Bliskiego Wschodu przewijają się w niezwykle wielkiej liczebności smaków - rodzaj farszu ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Spróbujcie jedną z naszych wersji z mięsem mielonym z indyka oraz pastą paprykową i serem typu greckiego okraszoną świeżą kolendrą i rukolą.
Składniki :
- 3 szklanki mąki pszennej
- 10g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 300g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka pasty paprykowej
- nać pietruszki
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- rukola, kolendra
- czarnuszka
- ser typu greckiego
Sposób przyrządzenia :
- drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na 10 minut by zaczęły wytwarzać gaz
- mąkę mieszamy z drożdżami, resztą ciepłego mleka, solą, jogurtem i olejem, a następnie dokładnie wyrabiamy ciasto przez około 10 minut
- jeśli ciasto jest zbyt twarde dolewamy do niego nieco letniej wody - powinno być miękkie
- wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia i zajmujemy się farszem
- do mięsa mielonego dodajemy drobno pokrojoną cebulę i nać pietruszki oraz koncentrat pomidorowy (lub zredukowane istotnie na patelni pół pomidora bez skóry), a także pastę paprykową (możemy 1/5 czerwonej papryki pokroić bardzo drobno i usmażyć na patelni)
- dodajemy sól, pieprz, ostrą paprykę oraz starty w moździerzu kumin
- całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w misce do lodówki by aromaty przeszły
- gdy ciasto podwoi objętość zagniatamy je i dzielimy na fragmenty wielkości mandarynki
- z ciasta formujemy łódeczki (grubsze boki i cienkie dno) i nakładamy łyżeczką farsz (ma być surowy) - ilość wedle uznania - 0,4-0,8cm grubości
- chlebki układamy na papierze do pieczenia na blasze i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 250 stopni
- pięć minut przed końcem pieczenia na wierzch dodajemy nieco pokruszonego sera typu greckiego
- chlebki podajemy ciepłe, posypujemy nieco czarnuszką i możemy podać do nich rukolę i/lub oprószyć posiekaną kolendrą
- idealnie pasuje do nich schłodzone białe wytrawne wino
0 komentarze :
Prześlij komentarz