tureckie chlebki pide z indykiem i paprykową pastą

dodane 30 września 2015


Chlebki pide znane z Turcji jak i z całego Bliskiego Wschodu przewijają się w niezwykle wielkiej liczebności smaków - rodzaj farszu ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Spróbujcie jedną z naszych wersji z mięsem mielonym z indyka oraz pastą paprykową i serem typu greckiego okraszoną świeżą kolendrą i rukolą.
Składniki :
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 10g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 300g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka pasty paprykowej
  • nać pietruszki
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • rukola, kolendra
  • czarnuszka
  • ser typu greckiego
Sposób przyrządzenia :
  • drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na 10 minut by zaczęły wytwarzać gaz
  • mąkę mieszamy z drożdżami, resztą ciepłego mleka, solą, jogurtem i olejem, a następnie dokładnie wyrabiamy ciasto przez około 10 minut
  • jeśli ciasto jest zbyt twarde dolewamy do niego nieco letniej wody - powinno być miękkie
  • wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia i zajmujemy się farszem
  • do mięsa mielonego dodajemy drobno pokrojoną cebulę i nać pietruszki oraz koncentrat pomidorowy (lub zredukowane istotnie na patelni pół pomidora bez skóry), a także pastę paprykową (możemy 1/5 czerwonej papryki pokroić bardzo drobno i usmażyć na patelni)
  • dodajemy sól, pieprz, ostrą paprykę oraz starty w moździerzu kumin
  • całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w misce do lodówki by aromaty przeszły
  • gdy ciasto podwoi objętość zagniatamy je i dzielimy na fragmenty wielkości mandarynki
  • z ciasta formujemy łódeczki (grubsze boki i cienkie dno) i nakładamy łyżeczką farsz (ma być surowy) - ilość wedle uznania - 0,4-0,8cm grubości
  • chlebki układamy na papierze do pieczenia na blasze i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 250 stopni
  • pięć minut przed końcem pieczenia na wierzch dodajemy nieco pokruszonego sera typu greckiego
  • chlebki podajemy ciepłe, posypujemy nieco czarnuszką i możemy podać do nich rukolę i/lub oprószyć posiekaną kolendrą
  • idealnie pasuje do nich schłodzone białe wytrawne wino

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz