mujaddara

dodane 28 września 2015


Posiłek ubogich Palestyńczyków, taki opis serwuje nam wikipedia na temat tego bliskowschodniego dania. Faktycznie nie jest ani skomplikowane, ani drogie, a stanowi ciekawą pozycję smakową dla nas. Warto podać ją jako dodatek do drobiu lub zupełnie osobno jako lekkie danie.
Składniki :
  • 4 duże cebule
  • 200g ryżu długoziarnistego lub basmanti
  • 200g soczewicy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 12-15 ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 750ml bulionu warzywnego
  • świeża kolendra
Sposób przyrządzenia :
  • cebulę obieramy, kroimy w piórka i dodajemy na rozgrzaną oliwę na patelni
  • musimy ją skarmelizować, więc zostawiamy ją na dłuższy czas na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając by się nie przypalała, a równomiernie karmelizowała
  • połowę gotowej cebuli przesypujemy do rondla, dodajemy roztarty w moździerzu kumin oraz ziele angielskie i podsmażamy 1-2 minuty na większym ogniu, by poczuć intensywny zapach przypraw
  • wlewamy gorący bulion, wsypujemy ryż oraz soczewicę, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień i gotujemy przez pół godziny co jakiś czas mieszając
  • w tym czasie ryż i soczewica wchłoną cały płyn, solimy i pieprzymy do smaku
  • po pół godzinie gasimy ogień i pozostawiamy podobnie jak inne pilafy pod przykryciem przez 10 minut
  • w międzyczasie podgrzewamy resztę cebuli na patelni
  • mujaddarę wykładamy do miseczek, na wierzch równomiernie nakładamy skarmelizowaną cebulę i posypujemy liśćmi świeżej kolendry

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz